Пам'ятна медаль першого року понтифікату Франциска
  • Суб, 05/10/2013 - 19:59

З 8 жовтня з'явиться можливість придбати пам'ятну медаль першого року понтифікату Папи Франциска. Вона була викарбувана на монетному дворі Італійської Республіки в трьох варіантах: золотою, срібною та бронзовою. Розмір медалі − 44 мм в діаметрі. На аверсі міститься фронтальне зображення благословляючого Святішого Отця, одягненого в сутану, а навколо неї напис латинською мовою: "FRANCISCUS PONT. MAX. AN. 1" (Франциск, Верховний Понтифік, Рік перший). З правого боку видно невеликий автограф автора − італійської художниці Маріанжели Кришоцці. На гурті вибито латинською мовою: "E CIVITATE VATICANA" (Держава Ватикан).

На реверсі медалі поміщена сцена покликання св. Матея, навколо якої написані слова з проповіді св. Беди: "Ісус, побачивши митника і подивившись на нього з любов'ю, вибрав його і сказав: "Іди за мною". Цей вираз глибоко торкнув сімнадцятирічного Хорхе Маріо Бергольйо, який саме в свято св. Матея в 1953 році особливим чином відчув люблячу присутність Бога у своєму житті й вирішив присвятити себе священичому служінню. Слова св. Беди стали основою для єпископського, а потім і папського девізу Хорхе Бергольйо: "Подивився з милосердям і вибрав".

Кожен екземпляр медалі пронумерований і має спеціальний сертифікат з печаткою держсекретаріату і монетного двору Італії.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va