Панама2019: на зустріч молоді з Папою – вітрильником
  • Птн, 10/08/2018 - 18:39

П’ятимісячна подорож, в рамках якої – понад 100 днів на вітрильниках у відкритому морі. Саме так група французької молоді добиратиметься до Панами на Всесвітній День Молоді з Папою Франциском

Сімнадцять юнаків і дівчат протягом 150 днів мандруватимуть на 3 вітрильних яхтах, аби, подолавши Атлантичний океан, дістатися до Панами, місця проведення Всесвітнього Дня Молоді 2019 з Папою Франциском. Якщо сприятимуть погодні умови, флотилія вирушить із французького порту Брест 31 серпня, а учасників подорожі поблагословить місцевий єпископ.

Програма мандрівки

Разом з юними прочанами в надзвичайну мандрівку вирушать чотири професійні шкіпери та капелан. У морі вони проведуть 105 днів. Минаючи іспанський та португальський береги, передбачено відвідини санкруаріїв у Сантьяго-де-Компостелла та Фатімі, де паломники ввірять свою подорож Пречистій Діві Марії.

Від 15 до 30 вересня триватиме переправа до Марокко, де заплановано відвідини місць, пов’язаних із життям блаженного Шарля де Фуко. До середини жовтня експедиція дістанеться до Канарських островів, а до кінця місяця – до Сенегалу, де в Дакарі молодь візьме участь у місіонерському заході. В листопаді флотилія дістанеться до островів Кабо-Верде. І з цього моменту почнеться найсерйозніший етап: від 5 до 25 грудня паломники перепливатимуть через Атлантичний океан, щоб відсвяткувати Різдвяні свята на Антильських островах. Заключна частина мандрівки розпочнеться 27 грудня, а прибуття до Панами передбачене на 15 січня.

Три виміри мандрівки

На інтернет-сторінці, присвяченій ініціативі, молодь називає її «духовною, людською та місіонерською пригодою». Духовною, бо ці місяці подорожі через моря та океан будуть нагодою для того, щоби присвяти час роздумам, «зайняти поставу слухання Бога та намагатися зрозуміти Його задум любові щодо кожного». Чимало часу під час мандрівки буде присвячено особистій молитві та спільним богослуженням під проводом супроводжуючого священика.

Крім того, молодь та шкіпери, які їх супроводжуватимуть, раніше ніколи не зустрічалися. Отож, протягом усієї мандрівки повинні будуть знайомитися та вчитися «братерського» життя у тісному просторі. Частина юнаків і дівчат раніше ніколи не виходили в море під вітрилами, а тому мусітимуть швидко навчитися правил поведінки на морі, життя на борту, пошани до природи та її ритмів, а також психологічно й фізично приготуватися до тритижневого плавання через океан. Таким чином, проект стане для всіх справжньою «школою життя».

Врешті, місіонерський вимір. Учасники паломництва зустрічатимуться із місцевим населенням в усіх місцях, до берегів яких причалять їхні вітрильники, знайомитимуться з різними рухами та асоціаціями, що здійснюють там різні проекти солідарності, слухаючи їхні історії та поділяючи досвід волонтерства.

Свідчення учасниці проекту

«Я щойно завершила два роки наукових досліджень в Монреалі та перебувала разом з батьками під час різдвяних канікул. Я переживала перехідний період та просила Бога підказати подальший життєвий шлях. Через два дні я дізналася через інтернет про цю ініціативу та сказала, що це мені підходить», – розповіла для інформагентства SIR Анна, одна з учасниць проекту, додаючи:

«Чого я очікую від цієї мандрівки? Я переживаю переломний період у своєму житті, коли слід приймати рішення, які вплинуть на моє майбутнє. Від цієї подорожі очікую добре зрозуміти, які рішення слід приймати, знайти аргументи, що підтримуватимуть це рішення, пережити період роздумів, аби зростати як активна християнка».

Найбільшу стурбованість Анни викликає не плавання через Атлантику. Найбільше вона боїться «повної зміни ритму життя». «Я – дуже автономна особа, – пояснює дівчина, – і той факт, що вже не я розпоряджатимуся часом, вирішувати що можу робити, а що не можу – це для мене великий виклик».

Метою подорожі є Панама та зустріч з Папою Франциском. «Я хочу сказати йому, що молюся за нього, – каже молода яхтсменка. – Та хочу попросити, аби він ще більше ставав частиною життя молоді, бо ми перебуваємо в пошуках нашого майбутнього, переживаємо період, коли потрібно приймати рішення на все подальше життя».