Панамський єпископат: захист сім`ї – це не дискримінація
  • Птн, 14/07/2017 - 18:34

«Підтримка і захист сім`ї – це місія та турбота Церкви, і не лише тоді, коли виникає загроза з боку сфер, які намагаються накидати ідеологію, що суперечить людській природі, але також у складних для її поступу ситуаціях», – читаємо у документі за підсумками праці пленарної зустрічі Панамської Єпископської Конференції, що відбулася на початку липня.

Серед головних тем зустрічі ієрархів була центральна роль сім’ї у суспільному та конституційному контексті країни. Вони зазначили, що «ствердження, ніби захист сімейних цінностей є дискримінацією чи проявом гомофобії, є викривленням істини».

У прес-релізі пригадується, що подружжя і сім’я визнані національною Конституцією та не лише Церква виступає на їх захист, але все суспільство, стурбоване «викривленнями, яким певні сфери впливу хотіли б її піддати». Ієрархи перестерігають, що «претензії на те, щоб змусити замовкнути голос Католицької Церкви є абсурдними, оскільки вона, як і решта суспільства, має право й обов’язок висловитися тоді, коли виникають загрози для суспільних підвалин».

Серед інших тем, які розглядав панамський єпископат, є ситуація з бідністю в країні. Зокрема, звернено увагу на відсутність можливостей для молоді, через що вона піддається пропозиціям «кримінальних організацій, які пропонують життя без зусиль та моралі». Викликає стурбованість також незворотна шкода, завдана землі та водним ресурсам через видобування, як законне, так і незаконне, корисних копалин. Це, на думку ієрархів, вказує на невідкладність «суворого законодавства спрямованого проти визискування природних ресурсів». Зокрема, проекти спорудження дамб, як відповідь на нестачу питної води, повинні враховувати, насамперед, наслідки для мешканців заторкуваних теренів, а влада повинна гарантувати захист прав селян.

У центрі уваги Панамської Церкви також приготування до Всесвітнього дня молоді, що відбудеться в цій центральноамериканській країні на початку 2019 року. Зокрема, вже затверджені офіційні гімн та емблема. Крім того, до організаційного комітету залучено представників сусідніх Коста-Рики та Нікарагуа, щоб надати йому регіональний вимір сопричастя та братерства. Єпископи також оголосили, що першим етапом подорожі мандрівних символів СДМ – ікони Пресвятої Богородиці та дерев’яного хреста – будуть дієцезії Мексики (серпень), а далі – країн Центральної Америки, Карибського регіону й, врешті, Панами. Ієрархи Панами заохочують вірних прожити ці події як зустріч з Господом та відправну точку для нової євангелізації світу молоді.