Пандемія у Франції: поліція сувора до католиків і лагідна до мусульман
  • Чтв, 07/05/2020 - 19:12

Відомий французький журналіст Жилль-Вільям Голнадель порушив тему безсилля держави щодо неприйнятної поведінки мігрантів та їхніх нащадків. Прикладом цього стала хвиля насильства, яка вже під час останньої пандемії відкрила правду, що пошук «золотої середини» та «відкриття» Республіки іншим не тільки не приносить удосконалення та не сприяє інтеграції, але завжди відбувається за рахунок власних цінностей, культури та цивілізації. 

Привілейована ісламська релігія?

Журналіст наводить приклади, включаючи своєрідний дозвіл на святкування Рамадану у Франції та “скасування” Великодня. Цього року поліція перевіряла кількість віруючих у церквах і водночас отримала рекомендацію не втручатися у випадку порушення правил мусульманами, якщо вони цього не роблять грубо (загроза життю чи майну). Голднадель навіть пише про “неприємне відчуття подвійних стандартів”, яке є складовою частиною “в рамках сучасного відхилення моралі”.

Варто додати, однак, що мусульмани скаржаться на нерівне ставлення. Вони стверджують, що під час пандемії французька поліція привілейовувала … євреїв. Французький портал мусульман alnas.fr обурився наказом командира поліції, який наказав своїм підлеглим відмовитися від контролю над євреями та їх посвідченнями виходу з дому в суботу. 

Як доказ нерівного ставлення, він подає “внутрішній документ з відділення поліції в Булонь-Білланкур в четвер 19 березня 2020 року”. Командир Бруно Автамой фактично рекомендує офіцерам не карати релігійних євреїв, які рухаються в суботу вулицями цього міста поблизу Парижа без атестації. Він пояснює підлеглим офіцерам, що під час суботи члени єврейської громади не можуть носити з собою жодних предметів, тому це стосується також посвідчень на виїзд із дому. Командир рекомендує врахувати це. Ісламський портал по телефону зв’язався з відділом поліції, який підтвердив існування таких інструкцій. “Французи обурені”, – резюмує веб-сайт alnas.fr і вимагає рівного ставлення до всіх релігій.

Це обгрунтоване сподівання, але що в цій ситуації говорять католики, оскільки начальник поліції аналогічним чином рекомендує обережно ставитися до мусульман, які порушують правила ізоляції під час Рамадану. Така примітка просочилася, серед інших з Марселя та Кальвадоса. Однак мова йде про всю Францію, і особливо про зони, де мусульмани живуть великими скупченнями. Після хвилі насильства в передмісті влада вважає за краще закривати очі на ці порушеннями, щоби не провокувати нових вибухів серед мусульманського населення.

Чи стоїть ліва ідеологія за слабкістю держави?

Повернемося до думок Голнаделя. Він нагадує, що озброєна поліція увійшла до церкви в Парижі, щоб перервати месу, але “уява безсильна описати, що було б, якби поліція увійшла в мечеть”. Письменник запитує себе, звідки походить це безмірне терпіння до інших та відсутність поваги до своїх? 

В останні дні французька поліція мазохістично відслідковує расизм у своїх лавах. “У республіканській поліції немає місця расизму”, – сказали начальники після того, як в Інтернеті було опубліковано відео про, можливо, занадто насильницьке втручання двох офіцерів. Тим часом у передмісті іммігрантів траплялися сцени жорстокого насильства над поліцією, засідки, підпали та метання “коктейлів Молотова”, яких міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер якось не засудив. Були зроблені спроби мінімізувати та навіть пояснити ці події соціальним відчуженням, бідністю чи саме “расизмом” міліції. Ця форма певної згоди на насильство та стигматизацію поліції є “рецептом додаткового коктейлю Молотова”, – зазначає Голннадель.