Панкратій, єпископ Тавроменійський, св.муч.
  • Пон, 22/07/2013 - 19:47

Священномученик Панкратій, єпископ Тавроменійський, народився в той час, коли Господь наш Ісус Христос жив на землі.

Батьки Панкратія були родом з Антіохії. Почувши про благовість Ісуса Христа, батько Панкратія, взявши з собою сина, відправився до Єрусалиму, щоб особисто побачити великого Вчителя. Його надихнули чудеса, і, коли він почув Божественне вчення, то увірував у Христа як Сина Божого. Він зблизився з учнями Господа, особливо зі святим апостолом Петром. З тих пір юнак Панкратій був знайомий з святим апостолом Петром.

Після Вознесіння Спасителя один з апостолів прийшов в Антіохію і хрестив батьків Панкратія і весь їхній дім. Коли батьки Панкратія померли, він, залишивши свій маєток, пішов у Понтійські гори і став жити в печері, проводячи дні в молитві і глибоких духовних роздумах. Одного разу святий апостол Петро, проходячи тими місцями, зустрів Панкратія у Понті, взяв його з собою до Антіохії, а потім у Кілікію, де знаходився святий апостол Павло. Там святі апостоли Петро і Павло висвятили Панкратія у єпископа сицилійського міста Тавроменія.

Святитель Панкратій старанно працював над християнською освітою народу. Протягом одного місяця він побудував храм, де здійснював Богослужіння. Число віруючих швидко зростало, і незабаром майже всі жителі Тавроменії і навколишніх міст прийняли християнську віру.

Багато років святий Панкратій мирно управляв своєю паствою. Одного разу язичники повстали на святителя і, вибравши відповідний час, раптово напали на нього і побили камінням. Так мученицьки закінчив своє життя святитель Панкратій (I). Мощі святителя спочивають у храмі його імені, в Римі.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua