Папа: Ангели-Охоронці – наші щоденні двері до трансцедентності
  • Срд, 03/10/2018 - 09:47

У день літургічного спомину Ангелів-Охоронців в римо-католицькій Церкві, під час ранкової Святої Меси у Ватикані Папа підкреслив їхню роль, як захисників, охоронців, опікунів на шляху нашого життя і як відчинені двері до Бога

«Ось я посилаю ангела мого перед тобою, щоб стеріг тебе в дорозі і привів тебе до того місця, що я приготував» (Вих 23,20). Цими словами з Книги Виходу Папа Франциск розпочав свою проповідь під час ранкової Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім святої Марти», яку він відслужив у вівторок 2 жовтня 2018 року. Саме вони, ангели, вказав він, є особливою допомогою», яку «Господь обіцяв своєму людові й нам, що прямуємо життєвою дорогою».

Ангел – наш компас на шляху до Бога

Святіший Отець підкреслив, що на нашому життєвому шляху нам потрібна допомога захисників, охоронців, опікунів, нам потрібен компас, людський чи у людському вигляді, що допоможе нам знайти шлях, яким ми повинні прямувати. Він вказав на три небезпеки на нашому життєвому шляху: «Існує небезпека не рухатись. Чимало людей оселюються і протягом усього життя не рухаються, не йдуть вперед, нічого не роблять… Вони бояться ризикувати й зупиняються… Ангел допомагає нам, спонукає ходити».

Небезпека заблукати або кружляти лабіринтом

Його Святість вказав на ще дві небезпеки, які чигають на нашому життєвому шляху, а це – помилитись дорогою або її залишити, кружляючи лабіринтом, який бере в полон і «ніколи не приведе до кінця». Ангел допомагає нам не заблукати й прямувати правильною дорогою, але для цього потрібна наша молитва, ми повинні просити допомоги. Потрібно прислухатись до натхнень, які завжди посилає Святий Дух, але їх приносить Ангел.

Проповідник запитав, чи ми спілкуємось із своїм Ангелом-Охоронцем, чи знаємо його ім’я, чи прислуховуємось до його голосу, чи дозволяємо, щоб він провадив нас життєвою дорогою чи спонукував, аби рухатись?

Ангел вказує шлях, який провадить до Отця

Папа Франциск наголосив на ролі й важливості присутності ангелів у нашому житті, бо вони не тільки нас провадять, але й вказують мету, до якої потрібно дійти. «Наш Ангел не тільки перебуває поруч із нами, але й бачить Бога-Отця, – сказав Святіший Отець. – Він з Ним спілкується. Він – це наш щоденний міст, від хвилини, коли прокидаємось, аж до часу, коли йдемо на нічний спочинок, він нас супроводить і спілкується з Отцем. Ангел-Охоронець – це наші щоденні відчинені двері до трансцедентності, до зустрічі з Богом-Отцем. Не забуваймо цих супутників на нашому шляху», – закінчив Папа.