Папа - астрономам: загальний доступ до води - це питання справедливості
  • Втр, 14/06/2016 - 14:38

11 червня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з міжнародною групою викладачів і студентів, учасників 15-ї Літньої астрономічної школи при Ватиканській обсерваторії. Звертаючись до астрономів, Святіший Отець, зокрема, сказав:

«Бажання зрозуміти Всесвіт, створений Богом, а також наше місце в ньому є загальним для людей з самих різних культурних і релігійних контекстів». Жителів планети об'єднує прагнення дізнатися правду про принципи дії цього чудового Всесвіту, «все більше наближаючись до свого Творця».

Нинішній курс Літньої астрономічної школи присвячений дослідженням води в Сонячній системі, і, за словами Папи Франциска, такий вибір теми провіденціальний:

«Починаючи з найменших сніжинок до найбільших водоспадів, від річок і озер до безкрайніх океанів вода чарує нас своєю силою і в той же час своїм смиренням. Великі цивілізації брали початок від річок, і доступ до питної води сьогодні є питанням справедливості для людського роду, для багатих і бідних».

Сто двадцять п'ять років тому, в 1891 році, Папа Лев XIII заснував Ватиканську обсерваторію з метою підтвердити, що «Церква є другом справжньої і грунтовної науки, як людської, так і Божественної». Протягом багатьох років, зазначив Папа Франциск, Ватиканська обсерваторія прагнула досягти наміченої мети, використовуючи для цього нові інструменти, а також за допомогою діалогу з іншими науково-дослідними центрами.

У більш загальному плані, робота вченого вимагає чималих зусиль, які можуть бути і довгими, і важкими, проте, підкреслив Святіший Отець, вони повинні «бути джерелом радості»:

«Я бажаю вам вміння підтримувати в собі цю радість, яка оживляє вашу наукову працю: саме наявність радості є причиною того, що ви не можете не ділитися нею з вашими друзями, родинами, з вашими народами, з міжнародним вченим співтовариством, з яким ви працюєте. Я сподіваюся, що ви завжди будете відчувати радість досліджень і ділитися їх плодами по-братськи і зі смиренням »