Папа бачить Церкву синодальною, відкритою, бідною і менш ідеологізованою
  • Птн, 02/08/2013 - 09:34

Церква має бути менше ідеологізована, більш синодальна, відкрита на кожного, бідна, така, яка служить і йде проти течії − такою її хоче бачити Папа Франциск, вважають журналісти французького видання "La Croix". До своїх висновків вони прийшли, аналізуючи висловлювання Святішого Отця під час Всесвітніх днів молоді в Ріо-де-Жанейро. У зверненні до латиноамериканських єрархів Папа говорив про важливість колегіальності в Церкві, яка повинна проявлятися на рівні єпископських конференцій − національних і континентальних. Саме ці структури, на думку Понтифіка, повинні грати важливу роль у вирішенні регіональних проблем. Крім того, згідно з Франциском, синодальність повинна проявлятися в ширшій "участі мирян у консультаціях, організації та плануванні душпастирської діяльності". "Я думаю, що в цьому ми дуже відстаємо", − говорив Папа.

Папа вважає, що однією з небезпек, яка загрожує Церкві, є "ідеологізація євангельського послання" − схильність до тлумачення Об'явлення виключно в категоріях соціальних наук.

Під час візиту в Ріо Франциск говорив про необхідність "революції ніжності", в основі якої має стати милосердя. За словами Святішого Отця, Церква − це не структура законів і правил. Він протиставив "Церкву милосердя" "Церкві контролю". На його думку, Церква має бути відкритою на кожну людину, йти назустріч особі.

Папа зазначив, що Церква повинна бути бідною, але без перетворення в певного роду недержавну організацію − бути здатною "розпалювати серця".

Звертаючись до молоді, Франциск підкреслив, що Церква повинна йти проти течії. Він закликав до "революційності".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va