Папа: Багато наших братів і сестер досі чекають світла Пасхи, що розвіє пітьму смерті
  • Втр, 19/04/2022 - 12:44

На площу Святого Петра у Ватикані прибули підлітки й молодь з усієї Італії на зустріч з Папою. Між ними були також українські юнаки й дівчата. Промовляючи до юних паломників, Папа Франциск згадав про те, що чимало їхніх ровесників сьогодні страждають від війни та інших лих, які розтоптали мрії про майбутнє.

«Ісус переміг пітьму смерті. На жалі, досі залишаються густими хмари, що затемнюють наш час. Крім пандемії, Європа переживає жахливу війну, в той час як у багатьох частинах Землі не припиняється несправедливість і насильство, що руйнують людину та планету», – сказав Папа Франциск, промовляючи під час зустрічі з підлітками Італії, що ввечері, 18 квітня 2022 р., відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. «Часто саме ваші ровесники, – додав Папа, – платять найвищу ціну: не лише їхнє життя піддається ризикові, стає небезпечним, але й їхні мрії про майбутнє розтоптані. Ще багато братів і сестер досі чекають світла Пасхи».

Зустріч організувала Італійська Єпископська Конференція. Своє представництво молоді та підлітків зібрав Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду в Італії, які отримали місця в секторі поблизу Святішого Отця. Зустріч відбувалася у формі молитви, свідчень і підлітково-молодіжного свята на тему «Іди за мною!», зосередившись на Євангельському уривкові, що розповідає про зустріч апостолів з воскреслим Ісусом, Який тричі перепитував Петра про те, чи той його любить, доручаючи пасти Свої вівці та ягнята.

Коли прийшов час на роздуми Папи, він зауважив, що ця розповідь починається саме серед нічної пітьми. Учні повертаються до рибальства, але трудилися цілу ніч і нічого не впіймали. Велике розчарування… Але на світанку на березі з’явився Ісус і кличе їх, а вони не відразу Його впізнають. На Його слово вони ще раз закидають сіті, які не можуть витягнути через великий улов, і тоді улюблений учень підводить погляд і вигукує: «Та це ж Господь!».

«Життя іноді піддає нас суворому випробуванню, дає доторкнутися до нашої крихкості, почуватися нагими, беззахисними, самотніми», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що не потрібно соромитися визнавати свій страх, бо пітьма всіх лякає. Але про страх потрібно говорити, й коли виставимо його на світло, проявляється істина…

«Дорогі хлопці й дівчата, ви не маєте досвіду дорослих, але маєте одну річ, яку ми, дорослі втратили», – вів далі Папа, вказавши на таку річ, як «нюх щодо реальності». Іван, наймолодший, відразу відчув, що це Господь стоїть. На його слова Петро кинувся у воду й поплив до берега. В цьому контексті Святіший Отець заохотив молодь не соромитися своїх поривів великодушності. А якщо здається, що «не вміємо плавати», то старатися знайти когось, хто товаришуватиме. Але «не боятися життя».

Підсумовуючи, Папа вказав на Діву Марію, яка «мала приблизно ваш вік», коли прийняла Своє надзвичайне покликання. «Нехай же вона допоможе з довір’ям сказати ваше “Ось я!” Господеві», – побажав він.