Папа: байдужість – це протилежність Божій любові
  • Срд, 09/01/2019 - 11:16

У проповіді під час ранкової Святої Меси Папа коментує Євангелію про помноження хлібів, наголошуючи, що Бог робить «перший крок», бо любить нас із співчуттям і милосердям

Господь Бог «робить перший крок» і «любить людство, яке не вміє любити», бо Він є співчутливим і милосердним у той час, коли ми, навіть якщо і є добрими, багато разів не розуміємо потреб інших і залишаємось байдужими, «можливо тому, що Божа любов» не ввійшла в наші серця. Про це говорив Святіший Отець у проповіді під час ранкової Святої Меси, яку він відслужив у вівторок 8 січня 2019 р. у ватиканській щояка протистоїть Божій любові.  Папа також проказав молитву за колишнього Апостольського Нунція в Австрії, архиєпископа Ґеорґа Цура, що упокоївся в Бозі опівночі, та привітав з 80-річчям ініціатора Неокатхуменального Руху Кіко Арґуельйо.

Бог зробив перший крок і першим полюбив нас

Посилаючись на перше читання (І Ів 4,7-10), проповідник процитував слова святого Апостола Павла: «Любім один одного, бо любов від Бога» та підкреслив, що Господь першим полюбив нас, зробивши крок назустріч людству, що не вміє любити, що потребує Божої ласкавості, аби любити, потребує Божого свідчення. І як перший крок, Він послав Свого Сина, щоб нас спасти, надати сенс нашому життю, відновити нас.

Над Тиверіадським озером Ісус змилосердився над людьми

Пояснюючи уривок з Євангелії від святого  Марка, Його Святість  зауважив, що Ісус помножив хліб і рибу, бо мав співчуття до людей, які були «немов вівці без пастуха». «Боже серце, Ісусове серце зворушилось, – мовив він, – побачивши маси людей, не могло залишитись байдужим. Любов неспокійна. Любов не терпить байдужості. Любов співчутлива. Але співчуття означає поставити на карту власне серце, воно означає милосердя. Ризикувати своїм серцем задля інших – ось у чому полягає любов».

Учні не були зацікавлені дбанням про інших

Далі Папа Франциск описав епізод, в якому Ісус чимало навчав людей та учнів, які, побачивши, що вже пізній час, звернулись до Нього з проханням відпустити людей, аби ті пішли в навколишні села та купили собі їсти. Іншими словами, нехай самі собі дають раду. За словами Його Святості, це вказує на їхню байдужість до людей. Вони не були злими, а просто байдужими. Не знали, що таке любов, що таке співчуття. Їм довелось згрішити, зрадити Вчителя, відмовитись від Нього, аби зрозуміти суть співчуття й милосердя. Ісусова відповідь була гострою: «Дайте ви їм їсти!», тобто, візьміть відповідальність на себе. «Є багато людей, що є добрими, але вони не розуміють потреб інших, – сказав Єпископ Риму. – Вони не здатні співчувати. Можливо, тому, що Божа любов не ввійшла в їхні серця, або вони не дозволили їй увійти».

Протилежність любовi – це байдужість

Святіший Отець описав присутнім світлину, яка знаходиться в Апостольській Елемозінерії, тобто, ватиканському благодійному відомстві, на якій бачимо ситих добре одягнених людей, що виходять з ресторану, відвертаючи погляд від жебрака, що простягає до них руку. Папа зазначив, що це фото вказує на «культуру байдужості», підкреслюючи, що хоч протилежністю любові є ненависть, але чимало людей не мають «усвідомленої ненависті», тому, найщоденнішим виявом протилежності до Божої любові є байдужість, зосередження на власному добробуті, на забезпеченні власного життя, гарантуванні навіть і вічного життя, щонеділі відвідуючи Святу Месу, вважаючи себе добрим християнином.

«Варто замислитись над  тим, що сам Бог робить перший крок, Він виявляє співчуття, милосердя, а ми, зі свого боку, дуже часто що проявляємо байдужість, – сказав на закінчення проповіді Святіший Отець. – Просімо Господа зцілити людство, починаючи від нас, аби наше серце оздоровилось від цієї хвороби, що є культурою байдужості».