Папа: байдужість – причина прірви між людьми
  • Птн, 13/03/2020 - 10:56

Під час ранкової Святої Меси 12 березня 2020 року Папа Франциск закликав молитись за усіх тих, які мають обов’язок приймати рішення у справі пандемії коронавірусу, не забуваючи також й про тих, які в цей складний час потребують нашої молитовної підтримки, зокрема, за голодуючих дітей та біженців війни.

«У цей період пандемії продовжуймо разом молитись за хворих, за їхніх близьких, за батьків, які із дітьми вдома… але, особливо, хотів би заохотити вас до молитви за владу: вона повинна приймати рішення, які часто не подобаються народові, однак, які призначені для нашого добра», – мовив Святіший Отець у проповіді під час Служби Божої, яку він відслужив у четвер, 12 березня 2020 р., в каплиці «Дому святої Марти».

Біблійна розповідь про багача та бідного Лазаря

Глава Католицької Церкви, будуючи свої роздуми довкола біблійного уривку з Євангелії від святого Луки про багача і бідного Лазаря (див. Лк. 16, 19-31), закликав не бути байдужими до трагедії тих, які страждають, зокрема, дітей, що терплять від голоду і біженців, які змушені втікати і шукати притулку деінде, але, на жаль, зустрічають на своєму шляху лише бар’єри.

Як зазначив Єпископ Риму, Ісус розповідає дуже зрозумілу історію про багача, який ні в чому собі не відмовляв, який жив в розкоші і забавах, та про бідняка, який лежав при воротах багатого і, не нарікаючи на життя, вдовольнявся тими крихтами, які йому перепадали із столу бенкетуючих. Але, закон життя для всіх однаковий – помер і багач, і бідняк. Євангелія розповідає, що бідний після смерті опинився у Небі, поруч з Авраамом, а про багатого каже лише те, що його поховали.

«Є дві речі, які вражають: факт, що багатий знав про те, що існує цей бідний чоловік, і що він знав його ім'я, Лазар, але це для нього не мало значення, це здавалося йому чимось природним (…) А друга річ, яка мене дуже заторкує, – це вислів “велика пропасть”, про яку Авраам каже багатому. “Між нами й вами вирита велика пропасть, тож ті, що хотіли б перейти звідси до вас, не можуть; ані звідти до нас не переходять”. Це та сама прірва, яка була за життя між багатим та Лазарем: прірва не розпочалась у вічності, але – на землі», – наголосив Папа.

Драма багача

Глава Католицької Церкви зазначив, що драмою євангельського багача було те, що він був дуже добре проінформованим, знав про потребуючого, але його серце було замкнутим. Інформація не доходила до його серця і він не був здатним розчулитись перед драмою інших людей.

«Це трапляється також і з нами. Всі ми знаємо, адже чули про це в новинах або читали в газетах, скільки сьогодні дітей у світі страждають від голоду; скільки дітей не мають необхідних ліків; скільки дітей не можуть йти до школи. Цілі континенти переживають цю драму: ми про це знаємо. (…) Ця інформація не доходить до серця і багато з нас, багато груп чоловіків і жінок живуть у цьому розділенні між тим, що вони думають, що вони знають і тим, що відчувають: їхнє серце відірване від розуму, вони байдужі, подібно, як багач був байдужим до болю Лазаря. Там прірва байдужості», – мовив Папа Франциск.

Прірва байдужості

Далі проповідник зазначив, що сьогодні ті, які живить у Римі, можливо, схвильовані тим, що зачинені магазини, а потрібно дещо купити, що не можна кожного дня вийти на прогулянку, забуваючи, однак, про те, що є багато людей, які сьогодні страждають через війни у своїх країнах, шукають свободи, змушені до міграції, втікають від голоду, але зустрічають на своєму шляху лише перешкоди. Ми знаємо, що все це існує, але часто воно не доходить до нашого серця… «Ми живемо в байдужості: байдужість – це драма того, що ми добре проінформовані, але не відчуваємо реальності інших людей. Це прірва, безодня байдужості», – підсумував Вселенський Архієрей.

«Просімо сьогодні у Господа благодаті, аби не потрапити у байдужість; благодаті, щоб вся інформація про біль людей, яка до нас доходить, сходила до нашого серця і спонукала нас щось робити для інших», – завершив свою проповідь Папа Франциск.