Папа: байдужість – прихований спосіб не любити Бога і наших ближніх
  • Суб, 11/01/2020 - 17:02

Любов є конкретною і виявляється тоді, коли ми чинимо добро. Байдужість є прихованим способом не любити Бога і наших ближніх. Натомість, потрібно «забруднити руки», пам’ятаючи, що Бог нас першим полюбив. Так можна підсумувати п’ятничну проповідь Папи Франциска у «Домі святої Марти».

Літургійне читання цього дня, взяте із Першого Послання апостола Івана, присвячене темі любові. Тому, Святіший Отець, проповідуючи у п’ятницю, 10 січня 2020 р., в каплиці «Дому святої Марти», зосередив свою увагу саме на цьому аргументі. За словами Папи, апостол Іван добре розумів, чим є любов, адже досвідчив її у своєму житті, ввійшовши у серце Ісуса.

Бог нас першим полюбив

За словами Глави Католицької Церкви, два твердження апостола Івана можна окреслити як «зрозумілі». Перше є основою любові: «Ми любимо Бога, бо Він нас перший полюбив». Любов походить від Нього; ми починаємо любити, бо усвідомлюємо, що спершу Господь нас обдарував Своєю любов’ю. Якщо б Всевишній нас першим не полюбив, то ми б, у свою чергу, не могли любити. У приклад Папа навів дітей, які спочатку обдаровані любов’ю своїх батьків, а тоді й у них розвивається здатність любити інших.

Любов до ближніх

Повторюючи за апостолом, Єпископа Риму ствердив, що брехуном є той, хто каже, що він любить Бога, але не любить свого ближнього. Проповідник підкреслив, що апостол Іван не називає таку людину невихованою, але брехуном. Багато людей можуть знайти собі виправдання чому вони не люблять, зокрема, задля отриманого від інших людей болю та страждань. Однак, слова Святого Письма є чіткими: «Хто не любить свого брата, якого бачить, той не може любити Бога, Якого не бачить».

Любов є конкретною та щоденною

Якщо хтось скаже, що він, аби бути чистим, п’є виключно дистильовану воду, то маємо для нього погану звістку, – така особа помре, бо дистильована вода не служить для життя. Щось подібного є і з любов’ю: правдива любов не є дистильованою водою, але щоденною, звичайною водою, з проблемами, з радостями та переживаннями. Справжня любов є конкретною, а не з лабораторії. Тому, не маємо можливості любити Бога, але ненавидіти нашого ближнього чи бути до нього байдужим. Байдужість – це є прихований спосіб не любити Бога і наших ближніх.

При цій нагоді Папа процитував святого Альберта Уртадо: «Не робити зла – це добре, але не робити добра – це погано». Справжня любов повинна спонукати до того, аби робити добро, аби «забруднити руки» ділами любові.