«Папа Бенедикт XVI є людиною, чиє мислення, проповіді і молитви «глибоко біблійні»
  • Втр, 12/02/2013 - 19:25

Рішення Папи Бенедикта про відставку з поста єпископа Риму показує те, що це понтифікат не влади, а служіння, - висловив свою думку Скот Ганн, професор біблійної теології у францисканському університеті Стюбенвіля, автор книг «Вечеря Агняця» та «Причини вірити», постійний гість каналу EWTN.

 

«Мені здається, це скромний і слухняний акт служіння, все, що він може зробити згідно своєї совісті,  - сказав Скот Ганн, професор біблійної теології у францисканському університеті Стюбенвіля, - Це глибоке нагадуванням, що папство – це не влада, але служіння, якщо хто-небудь мав почуття служіння так це Папа Бенедикт XVI».

 

Ганн сказав, що, хоча це рішення несподіване, але в ретроспективі «ми бачимо ключ». Він розповів, що його друг, який навчається у Римі, сказав йому ще у грудні, що ходять чутки про зречення влади Папою. «Упевному сенсі я здивований своєму подиву», - сказав професор. А також зазначив, що Бенедикт XVI у 2010 році в інтерв’ю з Пітером Сівальдом сказав, що Папа має право, за деяких обставин, а також зобов’язання піти у відставку».

 

З 256 єпископів Риму, Папа Бенедикт XVI є третім, хто пішов з престолу, і другим, який зробив це вільно. Попередні два були Григорій XII в 1415 році, який пішов у відставку, щоб вирішити розкол Західної церкви, і святий Целестин V в 1294 році. Папа Бенедикт XVI двічі побував біля мощей святого Целестина під час свого понтифікату. Тому щось таки віщувало про зречення Папи.

 

Скот Ганн зазначив, що він і його родина разом молилися, як тільки почули про рішення Папи і одразу ж він згадав про візити Папи до мощей святого Целестина. «Целестин V був завжди цікавою постаттю для мого вивчення папства. І я зрозумів, що Папа думав про зречення протягом тривалого часу».

 

Коли ще був префектом Конгрегації Доктрини Віри, кардинал Ратцінгер два або три рази подавав у відставку, але Йоан Павло ІІ відхилив його прохання. «Я певний, що Святий Дух буде керувати човном святого апостола Петра в чудовому напрямку, але тривожно те, що він є батьком, і, якщо ми думаємо про Церкву як про сім'ю, настає момент, коли стає батько таким старим і немічним, що одним з найглибших жестів любові може бути передання справ наступнику», - зазначив він.

 

«Ви можете бачити це в Писанні теж, Давид пішов у відставку перед своєю смертю і призначив Соломона. Важко пояснити стороннім таємниці сімейних уз, які ми всі поділяємо, і так глибоко відчуваємо. Але ось людина, яка є батьком для всіх нас, не тільки у символічний спосіб, але оскільки ми дійсно об'єднані через нове народження, тіло і кров Євхаристії, то ця людина є більше нашим батьком, ніж наші природні батьки».

 

Він протиставив свідчення Папи Бенедикта XVI і його попередника, сказавши, що обом є, що дати Церкві. «З одного боку, Папа Йоан Павло другий показав нам велику річ – як треба страждати і вмирати. З другого боку, людина, яка розпочала служіння у 78 років… Я думаю, є щось великодушне у напрямку, який взяв Бенедикт XVI. Я не радію з цього приводу, але можу зрозуміти чому він так зробив і бачу, як наш Господь буде використовувати його».

 

Ганн також пригадав як він подавав рукопис своєї праці  «Завіт і сопричастя: Біблійне богослов'я Папи Бенедикта XVI» євангельському протестантському видавництву, очікуючи, що він буде відхилений. «Але вони цього не зробили, а прийняли його з ентузіазмом. Головний редактор сказав: «Я знаю, що ваш Папа може зробити Письмо живим, наситивши його своїм богослов’ям».

 

«Папа Бенедикт XVI, - сказав Скот Ганн, - це людина, чиє мислення, проповіді і молитви «глибоко біблійні».

 

За матеріалами: CNA

Переклад Католицького Медіа-Центру