Папа Бенедикт XVI попрощався з духовенством своєї єпархії
  • Птн, 15/02/2013 - 17:20

Гучні, зворушливі та довгі овації зустріли Папу Бенедикта XVI в залі Павла VI, коли він прибув на традиційну зустріч з духовенством Римської дієцезії, що відбулася в четвер, 14 лютого 2013 р., перший четвер після Попільної середи. У своєму вітальному слові кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій Папи для Римської дієцезії, зазначив, що вона завжди буде вдячна своєму єпископові за приклад та за піднесене бачення священичого життя.

Святіший Отець розпочав свою промову, висловлюючи радість з приводу того, що бачить, наскільки Церква Риму є живою Церквою, а її духовенство є «справді католицьким». Далі у зворушливій атмосфері, він розповів своїм священикам, як житиме після завершення Петрового служіння, зазначаючи: «Хоч я тепер усамітнюся, в молитвах я завжди буду близьким з усіма вами, і я переконаний, що ви також будете близькими до мене, навіть якщо для світу я залишатимусь прихованим».

Відповідаючи на прохання кардинала-вікарія та промовляючи експромтом, Бенедикт XVI розповів свої спогади про участь в Другому Ватиканському Соборі та про його перебіг очима свідка. Молодий богослов Йозеф Ратцінгер, теперішній Папа, був серед офіційних богословів-експертів Собору: «Ми вирушили на Собор не лише з почуттям радості, – зазначив він, – але також з ентузіазмом. Існували неймовірні очікування. Ми сподівалися, що все оновиться, що насправді надійде нова П’ятидесятниця, нова епоха Церкви». Святіший Отець додав, що були сподівання, що Церква знову стане «силою завтрашнього дня та силою сьогодення». Надіялися наново знайти порозуміння між «Церквою та найкращими силами людства, щоб відкрити майбутнє людства», шлях до «справжнього поступу». «Ми були, – також зауважив Папа, – повні сподівань, ентузіазму, але також – бажання зробити все, від нас залежне», щоб це здійснилося.

Бенедикт XVI наголосив на «церковному вселенському дусі», який допоміг Отцям Собору подолати деякі початкові організаційні труднощі. Розповідаючи про діяння Собору, Папа також ще раз наголосив на тому, про що неодноразово говорив раніше, тобто, що слід ще багато зробити для того, щоб повернутися до його розуміння «дійсно в дусі Собору», впровадження якого «ще не завершене».

Говорячи про роль засобів масової комунікації, Святіший Отець зауважив, що «Був собор Отців, справжній Собор, але також був Собор мас-медіа», які давали інтерпретації політичного характеру, а не у світлі віри, вбачаючи в Соборі змагання між різними течіями в Церкві. Таким чином, відбулася вульгаризація його ідей, так що Папа говорить навіть про «віртуальний Собор», який був сильнішим від дійсного. «Мені здається, – додав він, – що 50 років після Собору бачимо, як отой “віртуальний Собор” розсіюється, губиться, і на передній план виходить справжній Собор, з усією своєю духовною силою. А нашим завданням, якраз у цьому Році віри, є працювати над тим, щоб справжній Собор, силою Святого Духа, осягнув своє здійснення та щоб оновилася Церква».

Наприкінці своїх спогадів, Бенедикт XVI зі зворушенням востаннє привітав своїх священиків: «Надіймося, що Господь нам допоможе. Я в усамітненні, у своїх молитвах завжди буду з вами, і всі разом йдемо вперед з Господом, у впевненості, що Господь переможе».

Джерело: Радіо Ватикан