Папа Бенедикт XVI прийняв членів Богословської Комісії в справах діалогу між Католицькою та Давньосхідними Православними Церквами
  • Птн, 25/01/2013 - 00:00

У п’ятницю, 25 січня 2013 р., Папа Бенедикт XVI прийняв членів Змішаної Міжнародної Богословської Комісії в справах діалогу між Католицькою Церквою та Давньосхідними Православними Церквами. Цього тижня згадана Комісія, створена 10 років тому з ініціативи Папської Ради сприяння єдності Християн та провідників цих Церков, провела свою чергову зустріч, під час якої вивчались сопричастя та спілкування, що існували між Церквами у перших п’яти століттях християнської історії.

 

Святіший Отець висловив побажання, щоб стосунки між Католицькою та давніми Церквами Сходу й надалі розвивалися «у братерському дусі співпраці, зокрема, через посилення богословського діалогу, який би був здатним допомогти всім Господнім вірним зростати у спільності та свідчити перед світом спасенні істини Євангелія».

 

«Багато з вас, – зауважив Бенедикт XVI, – походять з теренів, де християни, як спільнота, і як окремі вірні, зустрічають важкі випробування й труднощі, які є джерелом глибокої тривоги. Через вас бажаю запевнити всіх вірних Близького Сходу в своїй духовній близькості та молитвах за те, щоб ця земля, настільки важлива в Божому задумі спасіння, змогла прийти шляхом конструктивного діалогу і співпраці до майбутнього справедливості та тривалого миру».

 

Звертаючись до представників Церков сирійської, вірменської, коптської та ефіопської традиції, Єпископ Риму наголосив, що «всі християни потребують» спільно працювати на користь миру й справедливості, «у вірності Господній волі». «Нехай же приклад і заступництво численних мучеників та святих, які протягом епох відважно свідчили Христа в усіх наших Церквах, підтримує та зміцняє нас усіх у протистоянні викликам сучасності та в надії на майбутнє, яке Господь відкриває перед нами», – побажав Бенедикт XVI.

 

Давньосхідними православними Церквами називають ті давні Церкви Сходу, які не прийняли рішень IV Вселенського Халкедонського Собору, що відбувався у V столітті, та всіх наступних. Це – Вірменська Апостольська Церква та Індійська Малабарська, Коптська, Ефіопська, Еритрейська, Сирійська православні Церкви.

 

Джерело: Радіо Ватикан