Папа Бенедикт XVI вніс поправки у законодавство про Конклав
  • Пон, 25/02/2013 - 15:00

У понеділок, 25 лютого 2013 р., у Ватикані оприлюднено Апостольський Лист Motu Proprio Папи Бенедикта XVI Normas nonnullas, про деякі зміни до правил, що стосуються обрання Римського Архиєрея. Святіший Отець пригадує, що на третьому році свого понтифікату він уже вніс деякі зміни в Апостольську Конституцію Universi Dominici gregis блаженного Папи Івана Павла ІІ, яка стосується вакантності папського престолу. Щоб забезпечити якомога краще виконання того, що стосується обрання Папи, та точнішу інтерпретацію деяких норм згаданої Апостольської Конституції, Бенедикт XVI постановив замінити деякі її приписи.

Так, у новому правилі 35 наголошується, що «жоден кардинал не може бути виключеним з активної та пасивної участі у виборах», залишаючи дійсними приписи правила 40, які стосуються відмови кардинала брати участь, та правила 75 про можливе обрання з двох кандидатур, якщо звичне голосування протягом довшого періоду виявиться безрезультатним.

Щодо дати початку Конклаву, то нове правило наказує, що «від моменту, коли настала законна вакантність Апостольського Престолу, слід чекати 15 днів на відсутніх перед тим, як розпочати Конклав», але додає: «крім того, залишаю Колегії Кардиналів право пришвидшити початок Конклаву, якщо підтверджена присутність всіх кардиналів виборців, як також право у випадку важливих причин відкласти початок виборів на кілька днів». Однак, після того, як мине двадцять днів від початку Sede Vacante, «всі присутні кардинали-виборці зобов’язані приступити до виборів».

Інші норми, змінені Святішим Отцем, стосуються забезпечення перебігу конклаву та збереження таємниці голосування і всього того, що його стосується. Вони описують обов’язки та компетенції різних відповідальних за це осіб. Правило 55 пригадує, що за будь-яке порушення таємниці винуватець, що належить до допоміжного персоналу, попадає під кару екскомуніки latae sententiae (тобто, силою самого вчинку). Детально описано, як повинні відбуватися голосування, а також процедура прийняття вибору та обрання імені новим Папою.

Джерело: Радіо Ватикан