Папа Бенедикт XVI вніс зміни в Чин початку служіння Римського єпископа
  • Суб, 23/02/2013 - 18:09

 Після оголошення про відставку Папа Бенедикт XVI зустрівся з церемоніймейстером Папських богослужінь монсеньйором Гвідо Маріні, щоб схвалити своїм апостольським авторитетом деякі зміни, внесені в Чин початку служіння Римського єпископа.

Чин включає в себе літургійні тексти, що використовуються на богослужіннях під проводом нового Папи з моменту урочистого оголошення про його обрання до традиційного відвідування базиліки Санта-Марія-Маджоре. Внесені зміни в ці обряди націлені, насамперед, на чіткіше відділення Євхаристії від обрядів, що не входять в чин Літургії. Згідно з схваленими Папою змінами, обряди початку Понтифікату нового Римського єпископа, а також обряд сходження на Римську Катедру в Латеранській базиліці Св. Івана проведуть поза Літургією. До того ж «акт послуху» вимовлять всі кардинали, а не тільки кардинали-виборці.

Чин початку Понтифікату передбачає, що новий Папа відвідає дві базиліки – Святого Павла Поза Стінами і Санта-Марія-Маджоре. Згідно з останніми модифікаціям, новообраний Папа може відкласти ці візити на стільки, на скільки вважатиме за потрібне і вибрати найбільш придатну форму богослужіння – це буде або Свята Літургія, або Літургія Годин  чи інший літургійний акт.

Деякі нововведення стосуються літургійної музики: за колишніми правилами  репертуар був практично незмінним. Згідно з новими розпорядженнями Бенедикта XVI,  вибір піснеспівів буде вільним, і можна буде більш повно використовувати багатий музичний репертуар Церкви.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va