Папа: Без Святого Духа віра може перетворитися в ідеологію
  • Пон, 29/05/2017 - 15:29

Необхідно дозволити Святому Духові промовляти до нас і навчитися слухати Його перед прийняттям рішень. На цьому Папа Франциск наголосив під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 29 травня 2017 р., звертаючи увагу на те, що без розрізнювання того, що відбувається, виникає загроза ідеологізованої віри.

Протягом тижня перед П’ятидесятницею літургія заохочує молитися про прихід Святого Духа до свого серця та наших громад. Коментуючи розповідь з Діянь Апостолів про подію, яку він назвав «Ефеською П’ятидесятницею», де йшлося про те, що святий Павло зустрів у Ефесі громаду учнів, які не знали про існування Святого Духа, Святіший Отець зазначив, що це були «добрі люди, віруючі», але їм бракувало цього Отчого дару. Тож коли Апостол поклав на них руки, вони отримали Святого Духа й почали говорити мовами.

Проповідник звернув увагу на те, що першою дією Святого Духа є те, що Він спонукає до руху наше серце. В Євангелії зустрічаємо чимало людей, які відчувши Його спонуки, наблизилися до Ісуса. Отож, усім нам варто замислитися над тим, яке місце Святий Дух займає у нашому житті?

«Чи я здатний почути Його? Чи я здатний просити Його натхнення перед тим, як приймати рішення, сказити слово чи щось зробити? Чи може моє серце є заспокоєним, позбавленим емоцій, заскорузлим серцем? І дійсно, якщо деяким серцям зробити духовну електрокардіограму, то результат виявиться лінійними, без емоцій. Таких зустрічаємо на сторінках Євангелій. Вистачить згадати книжників: воно вірили в Бога, знали всі заповіді, але їхнє серце було замкненим, нерухомим, вони не допускали до нього неспокою», – сказав Святіший Отець, заохочуючи прислухатися до спонук свого серця та вчитися розпізнавати їх.

Папа зазначив, що хтось може вбачати в такому наставленні лише сентименталізм. У деяких випадках це може бути й правда. Мова йде про те, щоб коли відчуваєш бажання зробити щось доброго, змінити своє життя, позбавитися певних речей, то слід також навчитися розпізнавати ці почуття, бо «Святий Дух – це вчитель розпізнавання».

«Людина, в серці якої не відбуваються такі зрушення, яка не розрізняє того, що діється, є людиною з холодною вірою. ЇЇ віра – ідеологія», – підкреслив Наступник святого Петра, вказуючи на те, що саме в цьому й полягала трагедія книжників. З цього виникає заохочення замислитися над власними стосунками зі Святим Духом:

«Чи прошу Його, аби провадив мене на дорогу, яку я повинен обрати в своєму житті, а також про щоденний провід? Чи прошу Його про благодать розрізняти добре від менш доброго? Бо добре від злого відразу відрізняємо, але існує приховане зло, яким є менше добро. Чи просимо цієї благодаті? Саме це запитання, – підсумував Папа, – прагну сьогодні посіяти у вашому серці».