Папа: Безкорисливе дарування наповняє душу
  • Пон, 04/09/2017 - 23:02

Свідчити милосердя, виходячи із замкненості у собі, втікаючи від самодостатності та нарцисизму. Таким було одне з побажань, з яким Папа Франциск, промовляючи експромтом, звернувся до членів католицької спільноти «Шалом», приймаючи її членів у понеділок, 4 вересня 2017 р., в залі Павла VI у Ватикані.

На зустріч зі Святішим Отцем прибуло приблизно 4 тисячі юнаків і дівчат, які належать до цієї спільноти, заснованої 35 років тому в Бразилії, а сьогодні поширеної у 19 країнах на всіх континентах. Представники гостей поділилися з Наступником святого Петра своїми свідченнями, відповідаючи на які, часто в жартівливому тоні, він, однак, вказав на конкретні речі, важливі в житті молоді.

Насамперед, Папа заохотив свідчити милосердя, наголошуючи: «Ви не можете лише говорити про милосердя, ви повинні свідчити його, ділитися ним, навчати милосердя». Це вказує на необхідність виходити назовні, звіщаючи про те, що Бог є добрим та чекає на людей, також і в найгірші хвилини життя. А зрозуміти, чим є милосердя, допомагає притча про блудного сина.

У цьому контексті Святіший Отець перестеріг молодь від спокуси самодостатності, від того, щоб зосереджуватися виключно на собі. За його словами, культура, серед якої живемо, дуже позначена егоїзмом та має велику дозу нарцисизму, самозакоханості, ігнорування інших. Але все це породжує смуток, оскільки життя пробігає в постійній турботі про гримування душі, намаганні показатися кращими, ніж є насправді. «Потрібно дивитися не у дзеркало, яке обманює, але на ближніх», – наголосив він, порадивши, що коли приходить спокуса вдивлятися у дзеркало, слід сміятися з себе самого, адже «вміти сміятися із себе самого приносить радість і рятує від спокуси нарцисизму».

Відомо, що життя молоді наражається на різні небезпеки. Коментуючи свідчення юнака, який зумів подолати наркотичну залежність, Папа зазначив, що наркотики – це один із засобів, яким домінуюча культура послуговується з метою опанувати нас, змусити жити без коріння, викорчуваними з минулого й сьогодення, з родини, з любові, з усього… І для того, щоб вийти із цієї пастки, необхідне усвідомлення того, що існує можливість творити нові й прекрасні речі.

Наступник святого Петра не оминув увагою синодального шляху, яким живе Церква, звертаючи увагу на те, що всі ми повинні розпізнати покликання, аби побачити, що Господь прагне нам сказати щодо місії, якою є безкорисливо роздавати те, що ми отримали. Як наголосив Папа, безкорисливе дарування наповнює душу.

Звертаючись, врешті, до старших представників Спільноти Шалом, Святіший Отець вказав на важливість діалогу з молоддю, що є одним з викликів, який сьогоднішній світ ставить перед нами. Молодь, у дійсності, потребує слухання похилих віком, які, в свою чергу, мають потребу в слуханні молоді. А тому похилих віком не слід тримати віддаленими, прихованими, оскільки діалоги з дідусями й бабусями дарують мудрість.