Папа: Більше ніж на свої, покладатися на Ісусові молитви за нас
  • Чтв, 23/04/2020 - 11:45

Під час ранкової Святої Меси Папа Франциск скерував думку до численних сімей, які потрапили в скруту, важке становище яких поглиблюється тими, які намагаються визискувати їх в цій ситуації. У проповіді Святіший Отець нагадав про те, що Ісус молиться перед Отцем за нас, показуючи Йому Свої рани.

«В різних частинах світу вже відчувається один з наслідків цієї пандемії: чималій кількості сімей, які перебувають в потребі, які голодують, з допомогою, на жаль, поспішають лихварі. Й це є ще однією пандемією, пандемією соціальною: сім’ї людей, які мають поденну працю чи працюють нелегально, а тепер не можуть працювати, не мають чим годувати людей. І лихварі відбирають у них оте незначне, що вони мають», – сказав Папа Франциск на початку Святої Меси в четвер, 23 квітня 2020 р., закликаючи піднести молитву за ці сім’ї і за дітей, як також за лихварів, «аби Господь торкнувся їхнього серця й вони навернулися».

Секрет святого Петра

«Потрібно більше слухатися Бога, ніж людей! Бог батьків наших воскресив Ісуса, якого ви вбили», – відповів святий Петро первосвященикам, які викликали апостолів на допит через те, що вони не перестали звіщати Ісуса після того, як вони їм заборонили це робити. Ця історія з Діянь Апостолів лягла в основу роздумів, якими Святіший Отець поділився під час проповіді. Він звернув увагу на те, що ці слова вимовляє Петро, який раніше проявився як недовірок, як боягуз, а тепер сміливо обвинувачує юдейських старійшин, хоча мав можливість піти на компроміс, що згодом неодноразово траплялося також і в історії Церкви.

«Яким чином святий Петро дійшов до цього? Так, це був сповнений ентузіазму чоловік, який вмів сильно любити, але також був боязким. Це був муж, якому Бог відкрив що Ісус є Христом, Божим Сином, а вже через короткий відрізок часу, практично, відразу він піддається спокусі повчати Ісуса: «Ні, Господи, не цією дорогою, оберімо іншу», пропонуючи відкуплення без хреста», – зауважив проповідник, вказуючи на те, що Петро був мужем, що прямував від спокуси до благодаті, від бравури і запевнення у вірності до відречення, бо був «настільки великодушним, наскільки й слабким».

«Тож в чому таємниця? Що є тією силою, що дозволила Петрові дійти аж сюди? Є в Святому Письмі один рядок, – зазначив Папа, – який допомагає нам зрозуміти це. Перед Страстями Ісус каже апостолам: “Сатана намагався пересіяти вас як зерно”. Йдеться про момент спокуси, мовляв, будете немов оте зерно. А до Петра сказав: “Я молитимусь за тебе, щоби твоєї віри не забракло”. Ось в чому секрет Петра: молитва Ісуса. Ісус молиться за Петра, аби його віра не похитнулася, і щоб він, за словами Ісуса, міг утверджувати братів у вірі».

Ісус молиться за нас

За словами Святішого Отця, те саме, що Він зробив із святим Петром, Ісус робить із кожним з нас. Він молиться за кожного з нас перед Отцем. Ми звикли молитися до Ісуса, випрошуючи тієї чи іншої благодаті, але «не призвичаєні споглядати Ісуса, Який показує Отцеві Свої рани, споглядати Ісуса-заступника, Який молиться за нас».

«Роздумаймо бодай трохи над цим. Звернімося до Ісуса, дякуючи Йому за те, що Він молиться за нас. За кожного з нас молиться Ісус. Ісус є заступником. Ісус забажав забрати зі Собою рани, щоби показувати їх Отцеві, як ціну нашого спасіння. Ми повинні мати більше довіри, більше, ніж на свої, покладатися на молитву Ісуса», – підсумував Папа, побажавши: «Нехай же Господь навчить нас просити Його благодаті молитися за кожного з нас».