Папа біженцям з України: молюся за мир для вашої багатостраждальної країни
  • Суб, 18/03/2023 - 16:18

Папа Франциск зустрівся у Ватикані з біженцями, які прибули до Європи в рамках екуменічної ініціативи гуманітарних коридорів.

«Між вами є багато українських біженців. Їм хочу сказати, що Папа не зрікається шукати мир, не перестає покладати надію на мир і молитися за нього. Роблю це для вашої багатостраждальної країни і для інших, які страждають від війни; тут є багато людей, які втекли від інших війн», – читаємо у промові Папи Франциска, приготованій за зустріч з біженцями, які прибули до різних країн Європи в рамках ініціативи «гуманітарних коридорів». Ця ініціатива виникла 2016 року, об’єднавши зусилля деяких спільнот, церковних структур різних конфесій і урядових інституцій.

Зустрічаючись з ними в суботу, 18 березня 2023 р., в залі Павла VI у Ватикані, Святіший Отець зачитав лише кілька абзаців з цієї промови, доповнивши їх деякими коментарями, сказаними експромтом, але розпорядився, щоби був опублікований оригінальний текст. «Заощаджений» час він присвятив безпосередньому спілкуванню з учасниками зустрічі.

Трагічна актуальність

Оглядаючись на історію ініціативи «гуманітарних коридорів», Папа зазначає, що вона «залишається трагічно актуальною, більше того, необхідною як ніколи». На це вказує нещодавня трагедія біля берегів Курто, «яка не повинна була трапитися, і потрібно зробити все для того, щоби більше не повторювалася». Згадуючи про трагічний досвід людей, які перейшли через табори утримання в Лівії, він назвав гуманітарні коридори «практичним шляхом для запобігання трагедіям і загрозам, пов’язаним із торгівлею людьми». За його словами, «безпечна, впорядкована, врегульована та стала міграція належить до інтересів усіх країн».

Тривалий шлях інтеграції

Глава Католицької Церкви відзначив той факт, що в рамках проекту відбувається не лише безпечне перевезення біженців, але також докладаються зусилля на користь інтеграції, що не позбавлене труднощів. «Не всі, хто прибув, приготовані до тривалої дороги, яка на них чекає», – додає він, вказавши на потребу більшої поінформованості.

Прекрасне обличчя Європи

Окремі слова подяки Папа скеровує до «сотень людей, сімей, спільнот», які великодушно долучилися до проекту, відчинивши свої домівки та свої серця. «Ви представляєте прекрасне обличчя Європи, яка відкривається на майбутнє», – зазначає він, називаючи промоутерів цих коридорів «посередниками історії інтеграції», а цю історію прийняття – «конкретними зусиллями на користь миру». «Це служінні бідним і біженцям – це також сильний досвід єдності між християнами. Ця ініціатива гуманітарних коридорів є екуменічною. Це гарний знак, який єднає братів і сестер, що поділяють віру в Христа», – додає Святіший Отець.

Присутність, яка може стати благословенням

А звертаючись до тих, хто скористався цими гуманітарними коридорами, розпочавши нове життя, Папа вказує на те, що це не було легко. «Ви вивчили нову мову та пізнали нове суспільство. Все це було важко, але принесло плоди. Кажу це вам як син емігрантської сім’ї, що пройшла тим же шляхом. Ваш добрий приклад і ваша працьовитість допомагають спростувати страх і тривоги перед чужинцями. Більше того, ваша присутність може бути благословенням для країни, в якій ви перебуваєте, закони й культуру якої ви навчилися шанувати», – переконаний Святіший Отець, виокремлюючи те, як дехто з них, зазнавши гостинності, тепер залучається в те, щоби допомагати іншим.