Папа благословляє реконструкцію казарм Швейцарської гвардії
  • Пон, 05/10/2020 - 12:10

Папа Франциск схвалив і благословив план перебудови казарм Швейцарської гвардії. Принагідно він заявив, що гвардійці, які охороняють його цілодобово, без дискретної та відданої служби яких його життя було б неможливим, мають право на безпечне та гідне життя у Ватикані, який для них та їхніх сімей стає другою батьківщиною.

Капітальний ремонт, який розпочнеться за три роки, фінансуватиме спеціально створений швейцарський фонд. Стан старої будівлі неможливо реконструювати, тому її знесуть, а отриманий матеріал використають для будівництва нових казарм. «Повага до довкілля та простота є головними для нового проекту, тому будемо використовувати екологічно сумісні методи та матеріали в дусі папської енцикліки «Laudato sì», – наголошують архітектори Піа Дуріш та Альдо Ноллі, відповідальні за перебудову. Очікується, що гвардійці переїдуть до нових приміщень 2027 р., у 500-ту річницю розграбування Риму військами імператора Карла V, коли 147 їхніх попередників загинули, захищаючи тодішнього Папу Климента VII.

Реконструкція потрібна не тільки тому, що будівля є в поганому стані, а й тому, що в ній недостатньо місця. Це пов’язано з тим, що Папа Франциск  послабив досить суворі правила щодо шлюбів гвардійців. Раніше вони повинні були досягти щонайменше звання капрала і служити принаймні п'ять років, тепер це правило скасовано за умови, що гвардійці, які бажають одружитися, залишаться на службі ще три роки. Ця зміна привела до того, що останнім часом на 30% збільшилася кількість сімей у казармах. Звідси потреба знайти для них гідні умови життя, до того ж кількість дітей також зростає.

Швейцарська гвардія служить папам з 1506 р. Її члени відповідають за особистий захист Святішого Отця і контролюють в'їзди у Ватикан. У гвардії 135 членів. Кандидатами можуть бути лише швейцарські католики віком 19-30 років, які спочатку повинні пройти військову службу у своїй країні. У Ватикані вони служать щонайменше 25 місяців.