Папа: Блаженні іспанські мученики – героїчні свідки Христа та Його Євангелія
  • Втр, 04/04/2017 - 17:51

Ким були і чого можемо навчитись від 115 нових блаженних мучеників ХХ сторіччя, беатифікованих в іспанському місті Альмерія 25 березня 2017 року? Згадуючи яких наступного дня, тобто у неділю 26 березня 2017 р., після Богородичної молитви «Ангел Господній», проказаної опівдні разом з десятками тисяч паломників, зібраних на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск сказав, що  «ці священики,  богопосвячені особи та миряни були героїчними свідками Христа та Його Євангелія миру й братнього примирення. Нехай же їхній приклад і заступництво підтримують зусилля Церкви в побудові цивілізації любові».

Йдеться про 95 священиків та 20 мирян, які зазнали мученицької смерті у 30-тих роках минулого сторіччя під час громадянської війни в Іспанії, яка відзначалась жорстоким релігійним переслідуванням.

На беатифікаційні урочистості, які в імені Папи Франциска очолив кардинал Анджело Амато Префекти Конгрегації у справах святих, прибули тисячі прочан, серед яких були рідні мучеників за віру та особи, які були з ними знайомі ще за життя, як також 350 циган, адже того дня була беатифікована перша у світі циганка.

Під час громадянської війни в Іспанії (1936-1939рр.) з ненависті до віри вбито 13 єпископів, 6838 священиків, ченців і черниць, семінаристів та десятки тисяч мирян, як чоловіків, так і жінок. Десятки з них проголошені святими, тисячі – блаженними, проводяться численні беатифікаційні та канонізаційні процеси.

Проповідуючи під час беатифікаційної Святої Меси, кардинал Амато вказав, що католицька Церква, вшановуючи мучеників з часів громадянської війни в Іспанії, наново свідчить, що «християнство – це релігія милосердної любові, яка чинить опір будь-якій формі насильства та надуживань».

Префект Конгрегації у справах святих назвав ті часи «трагічними», «болючим періодом», коли тисячі й тисячі вірних зазнали мученицької смерті «тільки тому, що були католиками», в той час, як Іспанія протягом віків була  землею «святих, богословів, місіонерів та засновників великих монаших Чинів і Згромаджень... Здавалося, що над цією благословенною землею запанувало царство Антихриста». Він наголосив, що блаженні мученики «залишились вірними своїм хресним зобов’язанням, зберегли віру й були увінчані небесною славою».

Блаженний отець Хосе Альварес-Бенавідес-і-де-ла-Торре, декан катедрального храму в Алмерії, був підданий жорстоким тортурам та розстріляний через те, що відмовився зректись віри, прощаючи своїм катам. 114 його співтоваришів по мучеництві були позбавлені життя з особливою жорстокістю.

Серед мучеників були також і жінки. Одна з них, Кармен Ґодой, була піддана найгіршим тортурам з боку жінок, що входили у склад так званого Народного Фронту, її майже втопили в морі, а потім живою закопали.

Емілію Фернандес, першу у світі циганку, проголошену блаженною, замучили за те, що вона не призналась, хто її навчив молитись на вервиці. 23-річна Емілія, що очікувала першої дитини, була заарештована разом з чоловіком за те, що він не погодився йти до республіканського комуністичного війська. Вона померла у в’язниці, а про долю її новонародженої донечко нічого не відомо.

У проповіді кардинал Анджело Амато окремо наголосив, що блаженні мученики є для нас прикладом, як треба прощати і натхненниками добра.