Папа: Бог не перестає діяти навіть серед найбільших катастроф
  • Суб, 17/01/2015 - 17:56

Наше ставлення до бідних – це критерій того, як ми самі будемо суджені. Про це Папа Франциск пригадав у своєму слові, приготованому з нагоди зустрічі з єпископами, священиками, богопосвяченими особами, семінаристами та родинами, які пережили тайфун. З огляду на зміни в програмі подорожі, пов’язані з погіршенням погодніх умов, він був змушений скоротити свій візит на острів Лейте, щоб змогти відлетіти до Маніли. Тому зустріч у катедральному соборі Пало обмежилася коротким побажанням, спільною молитвою та благословенням, а свої роздуми Папа залишив на письмі.

У своїй промові Святіший Отець відзначає той факт, що цей храм, відбудований завдяки великодушності багатьох людей, є пригадкою для кожного про те, що Бог не перестає діяти серед катастроф чи руйнувань, «вчиняючи новими всі речі».

Вручивши Божому милосердю душі загиблих, побажавши Божого утішення для тих, які оплакують втрату, полегшення для тих, які сковані болем, Папа складає подяку всім, хто протягом останніх місяців ревно трудився, розбираючи завали, відвідуючи хворих та вмираючих, втішаючи страждаючих та хоронячи мертвих. Адже добро, якого зазнаємо від інших, також є «дійсним знаком того, що Бог ніколи нас не залишає».

Глава Католицької Церкви склав подяку численним священикам та богопосвяченим особам, які «своєю присутністю та любов’ю дали свідчення краси та істини Євангелія», уприсутнюючи Церкву, як «джерело надії, зцілення та милосердя». За його словами, «численні історії доброти та особистої жертовності, які зродилися протягом цих захмарених днів, слід пам’ятати та передати майбутнім поколінням». Окрему подяку за «героїчну великодушність», виявлену під час подолання наслідків тайфуну, Святіший Отець склав молоді, назвавши її «могутньою силою для оновлення суспільства».

У контексті відкриття центру допомоги бідним, спорудженому в Пало на його честь, Папа Франциск наголосив на тому, що це ще один знак «уважності Церкви до наших потребуючих братів і сестер», яких дійсно є багато. Єпископ Риму закликав, щоб помножувати зусилля для допомоги бідним, побажавши, щоб «була пошанована їхня гідність, щоб політичні та економічні рішення були справедливими й інклюзивними, щоб зростали можливості для праці й освіти та усувалися перешкоди для здійснення соціального служіння. Критерій, з яким ставимося до бідних, – наголосив він, – буде критерієм, згідно з яким будемо суджені».