Папа: Бог плаче над світом, що не зрозумів та не приймає шлях миру
  • Птн, 20/11/2015 - 09:41

Цілий світ сьогодні перебуває у стані війни, якій нема виправдання. Відкинення людством шляху миру є причиною Божих сліз. Такими були головні думки Вселенського Архиєрея Франциска у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 19 листопада 2015 року.

«Ісус заплакав», – цими словами євангелиста Луки розпочав свою проповідь Святіший Отець, коментуючи те, як наш Спаситель, бачачи занепад Єрусалиму, розчулився і не стримав Своїх сліз. «Але також й сьогодні Ісус плаче, адже ми віддали перевагу дорозі війни, шляхові ненависті, дорозі ворожнечі». Проповідник зазначив, що ми увійшли в передріздвяний час: вже скоро запалимо святкові вогні, розпочнемо святкування, прикрашатимемо ялинки, споруджуватимемо вертепи тощо, але усе це - обман, якщо у світі й надалі триватимуть війни. Світ, нажаль, не зрозумів та не прийняв шлях миру.

Єпископ Риму, пригадавши нещодавні відзначення річниць трагічних подій другої світової війни, бомбардування Хіросіми і Нагасакі та інших, назвав їх «непотрібним кровопролиттям». Він закликав призадуматись над тим, що залишиться після тих воєн, які ми сьогодні переживаємо у різних куточках світу? «Руїни, тисячі дітей без освіти, багато невинних смертей, багато, і великі гроші у кишенях торгівців зброєю», – підкреслив Папа, додаючи, що Ісус виразно навчав, що не можна двом панам служити, лише Богові, або мамоні, а той, хто вибирає війну, той служить мамоні, неморальному збагаченню на смерті невинних людей. Святіший Отець засудив політику, яка намагається врівноважувати економічну нестабільність виготовленням та продажами зброї, адже це, у свою чергу, спричиняє тисячі смертей. Він пригадав, що миротворці, ті які дбають та діють для забезпечення миру та порозуміння – це Божі діти, як навчає сам Спаситель, кажучи у нагірній проповіді: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться». Натомість, ті люди, які спричинюють збройні конфлікти, криваві війни – прокляті, злочинці.

Далі Папа Франциск зазначив, що у наш час ми стаємо свідками воєнних дій у різних куточках світу, що свідчить про те, що триває третя світова війна по-частинах. І для цієї жахливої ситуації не існує жодного виправдання. «Бог плаче, Ісус плаче», – мовив проповідник, додаючи, що, у той час, як торгівці зброєю роблять своє безчесне діло, чимало осіб, миротворців, щоб врятувати одне чи більше життів, жертвують своїм.

На закінчення Папа зазначив, що також і нам потрібно просити у Господа дар сліз, щоб оплакувати світ, який не знає шляху миру, який з цинізмом не визнає, що триває війна. Слід просити у Всевишнього дар навернення серця, щоб світ віднайшов здатність оплакувати злочини, які сам спричинив, і війни, які розпалив.