Папа: Бог прощає нам, якщо ми прощаємо іншим
  • Втр, 06/03/2018 - 14:39

Бути уважними до образ, які можуть вгніздитися у нашому серці. Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 6 березня 2018 р., Папа Франциск перестеріг перед небезпекою стати рабом ненависті й нагадав про те, що першим кроком, аби отримати Боже прощення, є визнати себе грішником.

У першому читанні з Книги пророка Даниїла розповідалося про Азарію, який, будучи вкиненим до розпаленої печі через те, що не зрікся свого Господа, не нарікає на Бога, не виставляє Йому претензій за свою вірність, але й надалі визнає Божу велич і прямує до кореня зла, кажучи: «Ти нас спасав завжди, ми, на жаль, грішити не переставали». Він обвинувачує себе і свій народ, а визнання своєї провини, як зауважив проповідник, є «першим кроком до прощення».

«Обвинувачувати себе – це частина християнської мудрості, не інших обвинувачувати, але себе самих: я согрішив. І коли приступаємо до Святої Тайни Покаяння, слід мати це на думці: Великий Бог, який дав нам чимало, а я, на жаль, згрішив, образив Господа й прошу спасіння», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що на сповіді слід визнавати свої гріхи, а не шукати для себе виправдання, перераховуючи провини ближніх.

Папа зауважив, що Господеві подобається, коли Він зустрічає розкаяне серце, й подібно до батька з притчі про блудного сина, Він «затуляє уста каяника, не дає йому говорити, огортає його Своєю любов’ю та все прощає». І тому не потрібно соромитися визнавати свої гріхи, бо Господь прощає нам не один раз, але завжди. Однак, існує одна умова:

«Боже прощення входить у нас, якщо ми прощаємо іншими. А це не є легко, бо образа гніздиться в нашому серці й завжди існує гіркота. Часто носимо в собі сподіяне нам». Святіший Отець перестеріг перед поневоленням ненавистю, підсумовуючи, що шлях прощення нам допоможе зрозуміти усвідомлення двох речей: «Великий єси Боже, а я, на жаль, згрішив» і «Так, прощаю тобі, сімдесят разів по сім, якщо ти прощаєш іншим».