Папа: Бог усе прощає, якщо ми відкриємося на Його прощення
  • Пон, 23/01/2017 - 19:25

Що означає «хула на Святого Духа», що унеможливлює Боже прощення, запорукою якого є гідне подиву священство Христа, Який приніс Себе в жертву один раз і назавжди за прощення наших гріхів? Відповідь на це запитання Папа Франциск шукав під час ранкової проповіді 23 січня 2017 р. в каплиці «Дому святої Марти».

У світлі уривка з Послання до Євреїв, в якому говориться про Христа, як посередника нового завіту між Богом і людьми, Святіший Отець зазначив, що чудо Христового священства здійснюється трьома етапами. Першим є відкупленння: в той час, як священики Старого Завіту щороку мусіли приносити жертви за гріхи, «Христос приніс Себе самого один раз і назавжди за прощення гріхів». Цим було відновлено «гармонію створіння».

Другим аспектом є те, що Господь Ісус і надалі молиться за нас, заступаючись перед Отцем, що в небі. Як зауважив проповідник, люди часто звертаються до священиків з проханням про молитву. Таке наставлення випливає з усвідомлення того, що «молитва священика має певну силу саме з огляду на жертвоприношення Святої Меси». А третій аспект – це повернення Христа для «встановлення остаточного Царства», коли Він «всіх нас забере до Отця».

Далі Папа зазначив, що в той час, як у читанні з Апостола чуємо про чудесні виміри Ісусового священства, в євангельському уривку звучать суворі слова про те, що існує «непрощене богохульство», а якщо про це говорить Сам Ісус, «то це – правда». Каже Господь, що все проститься людям. «І ми знаємо, – підкреслив проповідник, – що Господь усе прощає, якщо ми хоч трішки відчинимо серце». Будуть прощені навіть богохульства, але «Але хто хулу вирече супроти Святого Духа, – тому повіки не проститься».

Може здаватися, що Бог є злим і не хоче прощати, але це не так, «Господь усе прощає». Зазначивши, що Ісус вже у лоні Матері отримав помазання Святого Духа, Святіший Отець пояснив, що хулити проти Святого Духа, означає заперечувати діло, яке Він звершив. «Той, хто хулить проти цього, той хулить проти основ Божої любові, якими є відкуплення, нове створення, він хулить проти Христового священства», – сказав проповідник, додаючи, що така людина «зачинилася перед прощенням». «Такий не хоче бути прощеним! Не дозволяє, щоб йому простити», – сказав Папа, закликаючи молитися за те, щоб «наше серце ніколи не замикалося перед великою безкорисливістю» Господа.