Папа: Богові не подобається суворість. Він хоче, щоб ми були засобами милосердя
  • Нед, 13/12/2015 - 12:49

У неділю, 13 грудня 2015 р., у день, коли в усіх куточках світу місцеві ієрархи відчиняють Святі Двері у своїх катедральних храмах, також і Святіший Отець Франциск, перед Святою Літургією, звершив Чин відкриття Святих Дверей в катедральному храмі римської дієцезії, тобто у папській базиліці Святого Івана на Латерано.

У своїй проповіді Єпископ Риму спершу зупинився над біблійним текстом з книги старозавітнього пророка Софонії, де звучить запрошення до радості, звернене до міста Єрусалиму. Проповідник наголосив, що це запрошення сьогодні скероване до Церкви та до кожного з нас зокрема, а причиною тієї радості є надія на майбутнє, адже Господь відкликав усякий засуд і вирішив оселитися між нами.

Папа зазначив, що ця третя неділя Адвенту скеровує наш погляд на Різдво Христове, до якого зближаємось. Ми не можемо піддаватись втомі, нам не дозволено сумувати, навіть, якщо існує багато причин для переживання і ми бачимо чимало насилля, що ранить людство нашого часу. Прихід Спасителя повинен наповнити наше серце радістю. Пророк Софонія підбадьорює нас, підкреслюючи, що Господь Бог завжди піклується Своїм народом, оберігає його. Всевишній дає нам зрозуміти, що, незважаючи на труднощі та насилля, Він царюватиме над Своїм народом та не залишить Своїх людей напризволяще. А від нас вимагається, що ми, у сумнівах чи перед обличчям страждань та насильства, ніколи не опускали рук.

Далі Глава Католицької Церкви зазначив, що святий апостол Павло ще сильніше повторює повчання пророка Софонії, кажучи: «Господь близько» (Фил. 4, 5). Саме тому, на переконання Святішого Отця, ми повинні завжди радіти та нашою привітністю давати усім свідчення Божої близькості та Його турботи про кожну людину.

«Ми відчинили Святі Двері, тут і в усіх катедрах світу. Також і цей простий жест є закликом до радості. Починається час великого прощення. Це – Ювілей Милосердя. Це момент, щоб наново відкрити для себе Божу присутність і Його батьківську ніжність. Богові не подобається суворість. Він є Батьком, є ніжним. Він усе робить з батьківською ніжністю», – мовив проповідник, додаючи, що ми, подібно, як слухачі Івана Христителя, запитуємо про те, що нам слід робити? На що Господній Предтеча відповів закликом до того, щоб чинити справедливо та зауважувати потреби і нужди наших ближніх.

«Перед Святими Дверима, через які ми покликані перейти, від нас вимагається бути засобами милосердя, свідомими того, що згідно із цим будемо суджені», – пригадав Папа Франциск, вказуючи на те, що кожний охрищений знає, що має перед собою велике завдання, адже віра у Христа Ісуса спонукає до того, щоб протягом усього життя бути милосердним, за прикладом Милосердного Небесного Отця.

«Нехай радість переходу через Святі Двері супроводжується заанґажуванням у прийняття та свідчення любові, яка перевищує справедливість і не має меж. І ми є відповідальними за цю любов, незважаючи на наші суперечності. Молімось за нас і за всі тих, які перейдуть через Двері Милосердя, щоб ми могли усвідомити і прийняти безмежну любов нашого Небесного Батька, Який відтворює, перемінює та оновляє життя», – закінчив проповідь Вселенський Архиєрей.