Папа: Боротьба з корупцією і дискримінацією – це дорога до суспільного миру
  • Втр, 10/09/2019 - 09:07

Зустріч з представниками влади, дипломатичного корпусу й громадянського суспільства стала заключною подією одноденного Апостольського візиту Папи Франциска до Маврикію та всієї ХХХІ Апостольської подорожі.

«Я радий, що завдяки цьому короткому візитові, мав змогу зустрітися з вашим народом, позначеним не лише багатогранним обличчям з культурної, етнічної та релігійної точки зору, але, насамперед, красою, що випливає з вашої здатності визнавати, шанувати та гармонізувати відмінності в світлі спільного проекту», – зазначив Папа Франциск на початку своєї останньої офіційної промови в рамках 31-ї Апостольської подорожі.

Заключним етапом одноденного Апостольського візиту до Маврикію став візит ввічливості до президента. В президентському палаці відбулася приватна зустріч як з виконуючим обов’язки президента Барліном Ваапуром, так і з Главою Уряду Правіндом Джаґнутом, після завершення яких Папа прибув до залу, де зібралися представники влади, громадянського суспільства та дипломатичного корпусу.

Мир на основі примирених відмінностей можливий

Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що місцевий народ народився з приходом мігрантів з різних континентів, що принесли свої традиції, культури й релігії та навчилися збагачуватися відмінностями інших, будуючи «братерство, уважне до спільного добра». А тому маврикійці мають «авторитетний голос», який нагадує про те, що стабільний мир можна досягнути на основі переконання, що «розмаїття є прекрасним, коли погоджується постійно входити в процес примирення».

«ДНК вашого народу зберігає пам’ять про ці мігрантські переміщення, які привели ваших предків на цей острів, що також спонукали їх відкритися на відмінності, щоби їх інтегрувати та підтримувати для добра всіх», – сказав Папа, заохочуючи маврикійців «у вірності своєму корінню» прийняти виклик прийому та захисту мігрантів, які сьогодні прибувають у пошуках праці та кращого життя.

Боротьба проти дискримінації – дорога до миру

За словами Святішого Отця, в нещодавній історії країни особливої оцінки заслуговує «демократична традиція, встановлена зі здобуттям незалежності», яка причинилася до того, що Маврикій став «оазою миру». Він побажав, аби цей стиль і надалі зберігався і розвивався, «борячись, зокрема, проти будь-яких форм дискримінації».

«Ви, що заанґажовані в політичному житті Республіки Маврикій, будьте прикладом для тих, які розраховують на вас, особливо, для молоді. Своєю поведінкою та бажанням боротися з усіма формами корупції зумійте виявити цінність служіння спільному благу та завжди заслуговувати на довіру своїх співвітчизників», – заохотив Папа.

Економічний розвиток на користь усіх

Далі Глава Католицької Церкви відзначив той факт, що після здобуття незалежності країна показала значний економічний розвиток. Однак, слід не втрачати пильності, оскільки сьогодні часто трапляється так, що економічне зростання не відбувається на користь усіх, але «задля певних стратегій свого динамізму» залишає збоку певну кількість людей, зокрема, молодь. З цього випливає заохочення «розвивати економічну політику, спрямовану на людей, що віддає перевагу кращому розподілові надходжень, створенню робочих місць та цілісному сприянню найубогішим».

«Хочу заохотити вас не піддаватися спокусі ідолопоклонницької економічної моделі, що вимагає приношення людських життів на жертовникові спекуляції та чистої віддачі, яка рахується лише з безпосередньою користю на шкоду захистові найбідніших, довкілля та його ресурсів», – сказав Папа.

Співпраця всіх на користь суспільного миру

Підсумовуючи, Святіший Отець високо оцінив те, як «на Маврикію різні релігії, відповідно до своєї ідентичності, разом співпрацюють задля суспільного миру і для того, щоб нагадувати про трансцендентну цінність людського життя». «І ще раз підтверджую, – сказав він, – готовність католиків Маврикію й надалі брати участь у цьому плідному діалозі, яким настільки позначена історія вашого народу. Дякую за ваше свідчення».

Після зустрічі Папа поблагословив саджанці дерев і привітався з релігійними лідерами. З президентського палацу він від’їхав до аеропорту.