Папа: боротьба з мафією вимагає формування нового буття громадянином
  • Чтв, 21/09/2017 - 18:12

«Передусім бажаю пригадати всіх осіб, які в Італії заплатили життям за їхню боротьбу проти мафії», – мовив на початку своєї промови Папа Франциск, приймаючи у четвер, 21 вересня 2017 р., в Климентинському залі апостольського палацу у Ватикані на приватній аудієнції членів італійської Парламентської Комісії у справах боротьби з мафією. В окремий спосіб Святіший Отець виокремив трьох суддів, Розаріо Ліватіно, вбитого 21 вересня 1990 року, Джованні Фалькане та Паоло Борселліно, вбитих разом із супроводжуючим персоналом 25 років тому.

В цьому контексті Глава Католицької Церкви пригадав завжди актуальні слова Ісуса Христа: «Те, що виходить з людини, – те осквернює людину. З нутра бо, з серця людини, виходять недобрі намисли, розпуста, злодійство, вбивство, перелюби, загребущість, лукавство, обман, безсоромність, заздрий погляд, наклеп, бундючність, безглуздя. Уся ця погань виходить із нутра й осквернюе людину» (Мк. 7, 201-23). «Відправною точкою завжди є серце людини, його реакції, його прив’язання,  – мовив Святіший Отець – Ніколи не зможемо бути достатньо пильними у цій безодні, де людина виставлена на спокуси вигоди, обману та махінацій, які стають ще небезпечніші через відкинення вступу у дискусію». Коли особа зачиняється у самодостатності, то легко доходить до згоди із собою самою та вважає, що є нормою для всього та всіх. Знаком цього є також і неправильна політика, що поступається інтересам окремих осіб чи прихованим домовленостями. Таким чином можна дійти до приглушення голосу сумління, до баналізації зла, до змішування правди з брехнею та до використання свого суспільного становища для своїх інтересів.

«Натомість справжня політика, та, яку визнаємо як високу форму милосердної любові, трудиться, аби забезпечити майбутнє надії та пропагувати гідність кожної людини», – наголосив Святіший Отець, додавши, що саме з тієї причини справжня політика відчуває, що одним із її пріоритетних обов’язків є боротьба з мафією, яка краде спільне добро, відбирає у людей надію та гідність. Тому, слід дати опір великій проблемі корупції, яка, погорджуючи спільними інтересами, представляє плідний ґрунт для розвитку різних мафіозних структур. «Корупція завжди знаходить спосіб себе виправдати, видаючи себе за «нормальну» річ, як вихід для тих, хто «хитрий», як шлях, яким можна пройти для осягнення власних цілей», – наголосив Папа, додавши, що цей феномен має заразливу та паразитичну природу. За словами Вселенського Архиєрея, корупція – це поведінка, побудована на поклонінні грошу та зведення людської гідності до товару.

Боротися з мафією означає не лише її зліквідувати, але також покращувати, перемінювати, будувати. А це вимагає праці на двох рівнях: політичному, завдяки кращій соціальній справедливості, та економічному, що передбачає виправлення чи скасування тих механізмів, які спричинюють нерівність та бідність. Сьогодні не можемо говорити про боротьбу з мафією без підняття величезної проблеми коштів, які головують над демократичними законами, завдяки яким кримінальні структури вкладають і помножують вже й так великі прибутки, отримані від торгівлі наркотиками, зброєю, людьми, від  використання токсичних відходів, укладення контрактів на великі роботи, від азартних ігор, тощо.

«Ці два рівні, політичний та економічний, передбачають ще один, не менш важливий, яким є побудова нового суспільного сумління, а тільки воно єдине може привести до справжнього звільнення від мафії», – зазначив Єпископ Риму, вказуючи на необхідність пильності щодо себе самих та заанґажування в формування нового буття громадянином, який є уважним та відповідальним за інших і за спільне добро.

На закінчення Глава Католицької Церкви підкреслив, що Італія може гордитись тим, що поставила на боротьбу з мафією закони, які роблять учасником тієї боротьби всю країну та її громадян, адміністрації та асоціації, мирян та духовенство… А пригадуючи про те, що такого роду боротьба вимагає також відповідного захисту свідкам правосуддя, тобто особам, які не побоялись виставити себе самих на великий ризик та виступили із звинуваченням проти насильства, якого стали свідками, Папа Франциск заохотив не зупинятись на шляху тієї непростої боротьби, а з посвятою та почуттям обов’язку нести вперед ті завдання, які їм довірили задля добра всіх.