Папа: Боже милосердя наближається до кожної ситуації, щоб перемінити її зсередини
  • Чтв, 18/02/2016 - 14:16

«Божа слава – це життя людини», – цими словами святого Іринея, Отця Церкви з ІІ століття, Папа Франциск розпочав свою останню проповідь ХІІ Апостольської подорожі до Мексики, зазначаючи, що ці слова знову звучать у серці Церкви. Славою Отця є життя Божих дітей, адже нема більшої слави для Батька, як бачити своїх дітей зреалізованими, як дивитись на їхній розвиток та зріст.

На ці роздуми Вселенського Архиєрея спонукало перше літургійне читання із старозавітної книги Йони, де розповідалось про те, як місто Ніневія самознищувалось внаслідок насильства, деградації, гноблення та несправедливості. Велика столиця зближалась до руїни, бо не могла дати собі ради із насильством, яке зродилось у ній самій. І саме у той момент розпочинає діяти Господь, порушуючи серце Йони та доручаючи йому важливу місію.

Всемогутній Бог посилає Йону, щоб допоміг народу Ніневії зрозуміти, що їхня поведінка викликає лише смерть, страждання та пригноблення. Господь посилає Свого посланця, щоб він вказав людям на те, що вони вже звикли до деградації, до упадку, втративши чутливість перед болем та стражданням. Творець бажає, щоб пророк Йона вказав народу на те, що несправедливість взяла владу над їхнім баченням, над їхнім підходом до життя. Саме тому Господь посилає Йону, прагнучи, щоб він допоміг пролити світло на все те, що діялось серед людей, щоб вони могли усвідомити, якою є їхня поведінка, щоб сп’янілий від себе самого народ міг прокинутись від сну.

«У цьому тексті ми зустрічаємось із таємницею Божого милосердя. Милосердя завжди відкидає злобу, дуже серйозно сприймаючи людську особу. Воно завжди звертається до приспаної, знечуленої доброти кожної людини», – наголосив Святіший Отець, додавши, що милосердя зближається до кожної ситуації, щоб перемінити її зсередини. Проповідник наголосив, що таємниця Божого милосердя полягає у тому, що воно завжди наближається до людини та запрошує до навернення й покаяння, заохочує до того, щоб побачити шкоду, яку спричиняємо на різних рівнях.

«Милосердя завжди входить всередину зла, щоб його перемінити». Святе Писання навчає, що ніневійський цар та ввесь народ прислухався до слів пророка й розкаявся у своїх злих вчинках та навернувся. Тому, завжди існує можливість змінитися, ще маємо час для покаяння, переміни та навернення. «Милосердя заохочує нас споглядати теперішнє та довіряти тому правильному та доброму, що пульсує в кожній людині. Боже милосердя – це наш щит та наша кріпость».

Глава Католицької Церкви зазначив, що Йона допоміг людям побачити їхні помилки, усвідомити їхні гріхи. Звертаючись до людських сердець, пророк Йона знайшов чимало чоловіків та жінок, здатних до розкаяння, до оплакування своїх поганих вчинків та гріхів, несправедливості й утисків. Саме сльози покаяння можуть відчинити людині шлях до переміни і розкаяння, пом’якшити серце грішника, очистити погляд та допомогти побачити власні провини і навернутись.

«У цей Рік милосердя бажаю разом із вами, у цьому місті, благати Божого милосердя, разом із вами хочу просити дару сліз, дару навернення», – мовив Папа, зазначаючи, що у Сьюдад-Хуарес, як також і в інших прикордонних районах із США, тисячі й тисячі мігрантів, шукаючи кращого життя, зазнають утисків, несправедливості та стають жертвами викрадення, рабства і торгівлі людьми. Не можемо забути також і про гуманітарну кризу останніх років, якої зазнали численні мігранти, які намагаються у різний спосіб перейти кордон, долаючи сотні важких кілометрів.

«Ця людська трагедія, якою є вимушена міграція, в сьогоднішній день є глобальним феноменом. Цю кризу, яку можна виміряти цифрами, ми не бажаємо вимірювати іменами, історіями, сім’ями. Вони є братами та сестрами, які вирушають, спонукані бідністю та насильством, наркоторгівлею та організованою злочинністю». Вселенський Архиєрей наголосив, що люди не лише страждають з причини бідності, але, насамперед, з приводу насильства та несправедливості, адже дуже багато осіб, зокрема молоді та жінок, стають жертвами жахливих феноменів наркоторгівлі та торгівлі людьми.

«Просімо у нашого Бога дару навернення, дару сліз; благаймо у Нього, щоб ми могли мати відкрите серце, як його мали ніневітяни, до Його заклику, що випливає із страждаючого обличчя багатьох чоловіків та жінок, – мовив Папа Франциск, додаючи, – Нехай ніколи більше не буде смерті та визискування! Завжди є час для переміни, завжди є вихід та нагода, завжди є час, щоб просити про милосердя Отця».

Сьогодні, подібно, як і в часах пророка Йони, є чимало знаків навернення, що стають світлом та звіщенням спасіння. Адже багато духовних осіб та мирян, багато громадських організацій невтомно трудяться задля охорони життя та допомоги потребуючим. Своїм життям та через свою діяльність вони стають пророками милосердя. «Це час навернення, це час спасіння, це час милосердя. Тому, промовмо разом із стражданням багатьох облич: «Задля Твого незбагненного співстраждання та милосердя, Господи, помилуй нас… очисти нас від наших гріхів та сотвори у нас серце чисте, новий дух», – сказав на закінчення Святіший Отець.