Папа: Боже слово перемінює світ і серця
  • Нед, 26/01/2020 - 17:16

Початком навернення є довіритися Христовому слову, відкритися на Отче милосердя та піддатися перетворюючій благодаті Святого Духа. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 26 січня 2020 р., євангельську розповідь святого Матея про початок прилюдної діяльності Ісуса. Він звернув увагу на те, що це відбулося в Галилеї, «на периферії стосовно Єрусалиму», в землі, на яку дивилися з підозрою задля присутності язичників. «Від цього регіону ніхто не очікував нічого доброго й нового, однак, саме там Ісус, Який виріс у Назареті Галилейському, розпочав Свою проповідь», – підкреслив Святіший Отець.

Навернення не применшується до особистого зусилля

«Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне!» – цими словами підсумовується навчання Ісуса. Вони, як зауважив Наступник святого Петра, є «могутнім пучком світла», що пронизує темряву й перекликається із пророцтвом Ісаї: «Народ, який у пітьмі ходить, узрів світло велике». З приходом Ісуса, «світла для світу», Отець виявив людству «Свою близькість і дружбу». І заклик до покаяння, з яким Христос звертається до всіх людей доброї волі, можна збагнути лише «в світлі події об’явлення Божого Сина». Близькість Бога і Божа приязнь – це не наша заслуга: це безкорисливй дар, дарований Богом. Ми повинні берегти цей дар.

«Дуже часто, – пояснив Папа, –неможливо перемінити життя, зійти з дороги егоїзму, зла й гріха, залишити дорогу, бо зусилля навернутися зосереджуються виключно на собі, на власних силах, а не на Христі та на Його Духові. Але наше прийняття Господа не може применшуватися лише до особистих зусиль, ні: вірити в це також було би гріхом гордості; наше приєднання до Господа не може зводитися до особистих зусиль, воно повинно виражатися в довірливій відкритості серця й ума на прийняття Доброї Новини Ісуса. І саме Ісусове слово, Добра Новина Ісуса, Євангеліє – перемінює світ і серця! Ми покликані довіритися Христовому слову, відкритися на милосердя Отця та дозволити, аби нас перемінювала благодать Святого Духа».

Зустріч і погляд, що перемінюють життя

Саме з цього, за словами Святішого Отця, розпочинається «справжній шлях навернення». Так трапилось з першими учнями, покликаними на березі Галилейського озера. Зустріч з Учителем, з Його поглядом і словом спонукала їх «піти за Ним, перемінити життя, конкретно віддаючись служінню Божому царству».

«Несподівана й вирішальна зустріч з Ісусом дала початок шляхові учнів, перемінивши їх у благовісників і свідків любові Бога до Його люду. Наслідуючи цих перших вістунів та посланців Божого слова, кожен з нас може скерувати свої кроки слідами Спасителя, щоб нести надію тим, які її прагнуть», – підсумував Папа, побажавши: «Нехай же Пречиста Діва Марія, до Якої звертаємося під час цієї молитви “Ангел Господній”, підтримає ці наміри та скріпить їх Своїм материнським заступництвом».

Вдячність і солідарність

Після проказування молитви до Пресвятої Богородиці Святіший Отець нагадав, що цього дня вперше відзначалася Неділя Божого слова. Він подякував всім дієцезіям та спільнотам за різні ініціативи, організовані з метою наново підкреслити центральне місце Святого Письма в житті Церкви.

Глава Католицької Церкви також нагадав про те, що в останню неділю січня відзначається «Всесвітній день недужих на хворобу Гансена» та виявив близькість з усіма людьми, що хворіють на проказу (лепру) та з тими, що в будь-який спосіб піклуються ними.  Святіший Отець також запевнив свою близькість і молитву за хворих і за жертви коронавірусу, що поширився  в Китаї, за їхні сім’ї та висловив підтримку китайській спільноті, що докладає великих зусиль у боротьбі з цією епідемією.