Папа: Божих дарів не можна купити
  • Срд, 22/01/2020 - 13:15

Намагатись підніматися в так званій церковній кар’єрі – це не по-християнському. Про це нагадав Святіший Отець під час ранкової Святої Меси в «Домі Святої Марти» у Ватикані.

Бути християнами, священиками, чи єпископами – це Божий дар і його не можна купити. Святість полягає в тому, аби зберігати цей дар, отриманий безкорисливо, а не за власні заслуги. На цьому наголошував Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок, 21 січня 2020 року.

Святіший Отець прокоментував перше літургійне читання дня з Першої Книги Самуїла, в якому йдеться про помазання Давида (1Сам 16, 1-13). Бог послав Самуїла обрати царем Ізраїля одного із синів Єссея, вифлеємця, наказуючи йому не звертати уваги на зовнішній вигляд, бо «Господь дивиться на серце». Незважаючи на те, що брати Давида мали більше заслуг, аніж він, бо захищали Ізраїльське Царство від Філістимлян, Бог обрав останнього серед них.

Безкорисливість обрання

«Коли Бог обирає, Він показує Свою свободу й безкорисливість», – наголосив проповідник, нагадуючи, що всі християни, священики та єпископи були обрані без жодних заслуг. Папа додав, що в Церкві бувають випадки симонії, тобто спроби «купити», чи «продати» певні посади, намагаючись зробити так звану «церковну кар’єру». Але така поведінка, за його словами, не є християнською. «Бути християнином, бути охрищеним, бути висвяченими на священика чи єпископа – це чиста безкорисливість. Божих дарів не можна купити».

Оберігати дар

Єпископ Риму підкреслив, що нашою відповіддю на цей безкорисливий дар повинна бути святість, яка, власне, полягає в тому, аби оберігати цей дар, пам’ятаючи про його безкорисливість.

Пригадуючи про те, що Бог обрав Давида, який був останнім серед своїх братів, Папа закликав християн пам’ятати про всіх людей, також і про невіруючих. Він наголосив, що коли священики чи єпископи забувають про своє духовне стадо, то вони відкидають Божий дар. «Пам’ятаючи про Давида, просімо Господа, – закликав на завершення Святіший Отець, – аби Він дав нам благодать дякувати за дар, який Він нам дав, бути свідомими цього великого, прекрасного дару та вірно його оберігати».