Папа: будувати мир, починаючи з маленьких жестів
  • Пон, 05/01/2015 - 12:03

Мир потрібно будувати починаючи з маленьких жестів, в сім'ї або в будь-якому іншому місці і оточенні, зазначив Папа Франциск перед традиційною недільною молитвою "Ангел Господній" на площі св. Петра 4 січня 2015 р.:

Св. Іван говорить в Євангелії, яке ми читали сьогодні: "У ньому було життя, і життя було - світло людей. І світло світить у темряві, і не пойняла його темрява. Справжнє то було світло - те, що просвітлює кожну людину", - нагадав Папа. - Люди багато говорять про світло, але часто віддають перевагу оманливому спокою темряви. Ми багато говоримо про мир, але часто звертаємося до війни, вибираємо мовчання або не робимо нічого конкретного для творення миру. Правильно каже св. Іван: "Він прийшов до своїх, але свої Його не прийняли. Судження таке: світло - Ісус - прийшло у світ, але люди воліли темряву, бо їхні справи були злими. Кожен, хто чинить зло - ненавидить світло! І не приймає світло, щоб не були відкриті його справи. Так говорить Євангеліє св. Івана. Серце людини може заперечувати світло і віддавати перевагу темряві, бо світло відкриває її злі справи. Робить зло - ненавидить світло! Робить зло - ненавидить мир

Кілька днів тому ми розпочали новий рік в ім'я Богоматері, святкуючи Всесвітній день миру, який присвячений темі "Уже не раби, але брати". Моє побажання полягає в тому, щоб були подолані будь-які форми експлуатації однієї людини іншою. Ця експлуатація є соціальною раною, яка вбиває міжособистісні відносини і перешкоджає загальному життю заснованому на повазі, справедливості і любові. Кожна людина і кожен народ мають спрагу миру, тому, тим більше необхідно і терміново важливо будувати його!

Мир не є лише відсутністю війни, але загальним станом в якому людська особистість перебуває в гармонії сама з собою, з природою та іншими. Такий мир. Тим не менш, припинення гуркоту зброї і вогнищ війни залишається необхідною умовою для того, щоб дати початок шляху, що веде до досягнення миру в його різних аспектах. Я думаю про конфлікти, які ще заливають кров'ю багато регіонів планети, про напруженість у сім'ях і громадах: у скількох сім'ях, громадах, в тому числі парафіяльних, ведуться війни! Я думаю також про контрасти в наших містах і країнах між групами різного культурного, етнічного та релігійного походження. Ми повинні переконати себе, що незважаючи на те, що може здаватися, згода завжди можлива, на будь-якому рівні і в будь-якій ситуації. Немає майбутнього без мирних намірів і планів! Немає майбутнього без миру!

Бог, в Старому Завіті, дав одну обіцянку. Пророк Ісая говорив: "перекують мечі свої на лемеші, а списи на серпи; Не підійме меча народ на народ, і не будуть більше навчатись воювати "(Іс 2,4). Як це прекрасно! Мир був оголошений, як особливий дар Бога, під час народження Спасителя: "На землі мир людям доброї волі" (Лк 2,14). Цей дар вимагає, щоб про нього невпинно просили в молитві і щодня приймали докладаючи зусиль, в ситуаціях в яких перебуваємо. На початку цього нового року, ми всі покликані знову запалити серця імпульсом надії, який повинен вилитися в конкретні вчинки на благо спокою. "У тебе не добрі стосунки з конкретною людиною?» - «Примирися"; "У будинку?» - «Примирися!"; "У спільноті" - "Примирися!"; "На роботі?» - «Примирися!". Творіть справи миру, умиротворення і братерства. Кожен з нас повинен творити жести братства по відношенню до ближніх, особливо тих, хто підданий випробуванню напруженості в сім'ї або розбіжностей різного роду. Ці маленькі жести мають велику цінність: вони можуть бути зернами, що дають надію, можуть відкривати шляхи та перспективи для миру.

Звернемося тепер до Марії, Цариці миру. Вона, під час свого земного життя, пізнала чимало труднощів, пов'язаних з щоденними життєвими турботами. Але ніколи не втратила спокою в серці - результату довірливого віддання  милосердю Божому. Марію, нашу ніжну Мати, попросимо показати всьому світу надійний шлях любові і миру".

Після молитви Святіший Отець за традицією привітав численні групи паломників, що зібралися на площі св. Петра і побажав провести неділю в мирі і спокої, не забуваючи підтримувати його молитвою.