Папа: бути активним членом Христової родини
  • Птн, 17/02/2023 - 13:27
Зустрічаючись із членами національного з’їзду Служби сприяння економічній підтримці Католицької Церкви, що діє при Італійській єпископській конференції, Святіший Отець вказав на необхідність брати активну участь у житті Церкви, будучи співвідповідальними одні за одних.

16 лютого 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників національного з’їзду Служби сприяння економічній підтримці Католицької Церкви, яка діє під егідою Італійської єпископської конференції. У своєму слові Святіший Отець зосередився на темі з’їзду: «Всі віруючи усе мали спільне» (Ді. 4,32), яка закликає до взаємодопомоги у єдності та любові.

Виміри для будування об’єднаної Церкви

На початку Папа Франциск зосередився на особливостях першої християнської спільноти, яка «мала одне серце і одну душу» (Ді. 4,32), ділячись талантами та майном. «З тих пір історичні умови людства сильно змінилися, але ця динаміка, завдяки Богові, все ще присутня і є відчутною в житті Церкви, а через неї – і в суспільстві. Це надихнуло нинішню систему економічної підтримки Церкви в Італії, яку ви називаєте “Sovvenire” (поспішати з допомогою) і яку можна описати двома словами: співвідповідальність і участь», – підкреслив Святіший Отець, запрошуючи замислитись над цими двома аспектами, які допомагають будувати більш об’єднану Церкву. На його думку, найгіршою хворобою є байдужість, відображена у притчі про Милосердного самарянина, яка означає «дивитися, але не бачити і не хотіти бачити».

 

Залучення у життя Христової родини

За словами Папи, кожен член Церкви не повинен бути звичайним глядачем чи почуватися на маргінесі, а бути активною частиною великої Христової родини. «Християни підтримують один одного, хто сильніший підтримує слабшого (пор. Рим. 15,1), принаймні так мало би бути: це означає любити, бути спільнотою та ділитися тим, що маєш, навіть матеріальними благами та грошима, щоб нікому не бракувало належних засобів для проживання», – сказав Святіший Отець. Крім того, співвідповідальність передбачає участь, тобто залучення, яке запобігає тенденції поділів у християнських громадах. «Погляньмо на ранню Церкву: тут євангелізують разом і з радістю! Лише разом, у гармонії різноманіття, ми можемо засвідчити красу любові, яка звільняє, дарує себе, дозволяє вийти з негативної динаміки егоїзму, конфліктів, протистоянь», – зазначив Папа.

Сопричастя для місії

«У щоденному служінні ви можете поставити собі таке запитання: чи ми є конкретним знаком єдності та любові? Якщо немає сопричастя, пропадає мотивація і зростає бюрократія», – продовжив Святіший Отець, говорячи про сопричастя. У цьому сенсі він виокремив також аспект місії, зокрема, у синодальному процесі Церкви. «У синодальній темі міститься термін місія, щоб нагадати нам, що все в Церкві призначене для місії; ваше служіння також полягає в підтримці місіонерських громад. І це, мушу сказати, видно у ваших кампаніях: ви розкриваєте реальність “екстравертної” Церкви, яка старається бути схожою до євангельської моделі Доброго самарянина», – сказав на завершення Папа Франциск.