Папа: бути друзями священиків – це чудове покликання
  • Суб, 24/06/2017 - 15:26

Бути «вірними друзями семінаристів і священиків, виявляючи справжню любов до сприяння покликанням, молитви та пастирської співпраці». Папа Франциск висловив це побажання учасникам 75-го Міжнародного конгресу асоціації мирян Serra International, створеної 1935 року з метою підтримки покликань до священства та богопосвяченого життя.

Святі ший Отець прийняв їх у п’ятницю 23 червня 2017 року, в свято  Пресвятого Ісусового Серця та День молитви за освячення священиків. Прибувши з тринадцяти країн світу, вони проводять у Римі ювілейний конгрес на тему «Завжди вперед. Відвага покликання», маючи на меті звірити діяльність асоціації, яка черпає натхнення з місіонерського запалу іспанського священика-францисканина Юніперо Серра, який у ХVІІІ трудився на території теперішнього Каліфорнії (США) та був проголошений святим Папою Франциском в вересні 2015 року.
Звертаючись до цих мирян, які особливо дбають про підтримування священичого та богопосвяченого життя, Святіший Отець зазначив, що бути вірними друзями священиків означає поділяти з ними захоплення Божим покликанням, поділяти радості та втоми їхнього служіння; із зрозумінням та лагідністю дивитись як на їх високі прагнення, так і на людські слабкості.

Коментуючи тему міжнародного конгресу «Serra International» - «Завжди вперед!» – Папа зупинився на значенні реалізації християнського покликання, яке завжди спонукає віруючих виходити із самих себе, переживати радісну зустріч з Богом і прямувати шляхами, на які Він нас посилає.

Дуже важливо, підкреслив Його Святість, сміливо почати цей шлях і не боятися втратити самих себе заради Євангелія,  не піддатись спокусі «замкнутись у власній ніші», до чого можуть бути схильні навіть і пастирські структуки. Тільки відважний і той, хто не дозволяє страхові приглушити креативність, зможе побачити вражаючі Божі починання. Отже, на думку Святішого Отця, християни повинні бути відкритими для вічної новизни Євангелія і викликів Святого Духа, коли Господь закликає змінити курс і вийти поза рамки усталених схем. За його словами, краще йти вперед кульгаючи і спотикаючись, але завжди надіючись на Боже милосердя, ніж  безвільно стояти на місці, бути «музейними християнами», що бояться змін. Святіший Отець звернув увагу на постійну, смиренну готовність людей Церкви поступитися місцем, працею та обов'язками своїм наступникам.

Ідіть вперед «з мужністю, креативністю та сміливістю! Не бійтеся оновлювати свої структури і не дозвольте, щоб пройдений цінний шлях втратив рушійну силу новизни», – закликав на завершення Папа Франциск.