Папа: Церква має нульову толерантність щодо сексуальних зловживань над дітьми
  • Птн, 22/09/2017 - 14:43

«Церква має нульову толерантність щодо сексуальних зловживань над дітьми», – підкреслив Папа Франциск під час приватної аудієнції для членів Папської Комісії з питань захисту неповнолітніх, яка відбулась у Ватикані 21 вересня 2017 р. з нагоди відкриття пленарної асамблеї згаданої Комісії.

У своїй промові Святіший Отець підкреслив, що Церква досить пізно усвідомила проблему, пов’язану із сексуальними зловживаннями над неповнолітніми, вчиненими духовними особами, а тому і засоби для розв’язання тієї проблем також появилися із запізненням. Але, дякувати Богові, Господь покликав людей у Церкві, які зуміли вказати на цю гостру проблему та показати її справжнє обличчя. Глава Католицької Церкви зазначив, що у Конгрегації Доктрини Віри, що займається справами сексуальних зловживань над неповнолітніми, є багато справ, які стоять на місці, а тому, сьогодні робляться старання, щоб збільшити персонал, який би міг вивчати дані справи та пришвидшити їхній розгляд та рішення.

У тексті, який був вручений членам Комісії, але не виголошений, Папа висловлює щиру подяку Папській Комісії з питань захисту неповнолітніх за всю працю, виконану протягом останніх трьох років. Він підкреслює, що сексуальні зловживання над неповнолітніми є поразкою для усього людства. Це зло діткнуло дуже багатьох менших та більших беззахисних дітей у всіх країнах світу. Також і для Католицької Церкви зіткнутись із цією проблемою – це був надзвичайно болючий досвід. Висловлюючи біль та сором за надуживання, вчиненні духовенством, Святіший Отець підкреслює, що Церква буде застосовувати ще строгіші міри в стосунку до тих, хто, переступаючи Божу Заповідь, навчання Церкви та своє покликання служити вірним, наважується на такий гріх та завдає кривди неповнолітнім «Божим дітям».

У листі Папа також пригадав, що мав можливість особисто зустрітись та вислухати свідчення жертв сексуальних зловживань. Такі зустрічі, за його словами, зміцнюють нас у переконанні, що слід докласти усі можливі зусилля, аби викоріни це зло. А на закінчення Вселенський Архиєрей висловив свою довіру та переконання у тому, що Папська Комісія з питань захисту неповнолітніх і надалі буде місцем, де будуть уважно вислухані голоси жертв сексуальних зловживань, адже від них та з їхніх особистих історій можна дуже багато навчитись.