Папа: Церква народилася вселенською, відкритою для всіх людей
  • Пон, 25/05/2015 - 13:20

Нашою місією є під проводом Святого Духа передавати ближнім Божу милосердну любов. Про це пригадав Папа Франциск, промовляючи опівдні, у неділю 24 травня 2015 р., перед проказуванням Богородичної молитви «Царице Неба». Звертаючись до паломників, які заповнили площу Святого Петра у Ватикані, він зазначив, що свято П’ятидесятниці дає нам змогу «наново пережити початки Церкви».

У Діяннях Апостолів розповідається про те, як п’ятдесятого дня після Пасхи, у горниці, в якій перебували учні Ісуса, зненацька здійнявся «з неба шум, неначе подув буйного вітру, ... і всі вони сповнились Святим». Ця подія перемінила апостолів, «на місце страху прийшла сміливість, замкненість поступилася місцем звіщенню, а будь-який сумнів прогнаний вірою, повною любові». І ця подія відразу ж мала наслідки і для зовнішнього світу.

«У дійсності, – пояснив Святіший Отець, – ці двері, які протягом 50 днів були зачинені, врешті розкриті навстіж, а перша християнська громада, вже не зосереджена на собі самій, починає промовляти до натовпу різного походження про великі діла, які Бог учинив, тобто, про Воскресіння Ісуса розп’ятого. А кожен з присутніх почув слова учнів своєю мовою. Дар Святого Духа відновляє гармонію мов, втрачену у Вавилоні, та проображує вселенський вимір місії Апостолів». Як зауважив Наступник святого Петра, Церква від самого початку народжується вселенською, «відкритою на всіх». Перед ніким вона не закриває своїх дверей, навіть перед грішниками, а все – завдяки силі і благодаті Святого Духа.

Таким чином, вилиття Святого Духа стало початком нової пори – пори свідчення і братерства, яка сходить з висоти, «немов вогняні язики, які осіли на кожному з учнів». За словами Папи, це було «полум’я любові», яке випалює будь-яку нерівність», мова Євангелія, яка переступає через «межі, встановлені людиною», затокує серця багатьох людей, «без огляду на мову, расу чи національність». «Як того дня П’ятидесятниці, – додав він, – Святий Дух також і сьогодні безперервно сходить на Церкву і на кожного з нас, для того, щоб ви залишили посередність та замкненість і звіщали всьому світові милосердну Господню любов. Звіщати милосердну Господню любов – ось якою є наша місія».

«Ввіряємося материнському заступництву Пресвятої Марії, що, як Мати, була присутньою у горниці між учнями. Вона – Мати Церкви, Мати Ісуса стала Матір’ю Церкви. Ввіряймося Їй, щоб Святий Дух щедро сходив на Церкву нашого часу, наповнював серця всіх вірних, запалюючи в них полум’я Своєї любові», – закликав Святіший Отець.