Папа: Церква – жінка й мати, як Пречиста Діва Марія
  • Пон, 21/05/2018 - 14:27

«Церква є жіночою», вона «є матір’ю», а коли забракне цієї риси, вона стає «доброчинною асоціацією чи спортивною командою». Такими думками Папа Франциск поділився, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» в понеділок, 21 травня 2018 року. Цього дня вперше, після оприлюднення в березні цього року декрету «Ecclesia Mater» Конгрегації Божественного культу, відзначалося свято Пресвятої Марії, Матері Церкви.

«Мати Ісуса» і материнство Церкви

Святіший Отець звернув увагу на те, що в Євангеліях Марію завжди названо «Матір’ю Ісуса», а не, наприклад, «дружиною чи вдовою Йосифа». Її материнством пронизані всі Святі Писання, від Благовіщення до кінця. І цю властивість від самих початків зауважили Отці Церкви, як рису, яка також притаманна Церкві.

«Церква є жіночою, бо є “нареченою”. Але також вона є матір’ю, яка приводить на світ. Нареченою і матір’ю. Але Отці Церкви йдуть далі й кажуть: “Також і твоя душа є Христовою нареченою й матір’ю”. І з цього наставлення, що походить від Марії, Яка є Матір’ю Церкви, можемо зрозуміти материнський вимір Церкви, без якого вона втрачає свою справжню ідентичність та стає доброчинною організацією чи футбольною командою, чи ще чимось, але не Церквою», – сказав проповідник.

За словами Папи, лише Церква з жіночим виміром може бути «плідною», згідно з наміром Бога, «Який захотів народитися від жінки, щоб показати нам цей шлях». І важливо, аби Церква ніколи не втрачала цього виміру, без якого вона стає «нездатною любити та безплідною». «Без жінки Церква не прямує вперед, бо вона є жіночого роду. А це наставлення жінки вона приймає від Марії, бо так захотів Ісус», – наголосив Святіший Отець.

Материнська ніжність

Чесною, якою найбільше відзначається жінка, як зауважив далі проповідник, є ніжність. Про народження Ісуса євангелист розповідає, що Вона, «породивши Сина свого первородного, повила Його пеленами й поклала в яслах»: смиренно та лагідно опікуватися – це характерні риси мами.

«Церква, яка є матір’ю, прямує вперед дорогою ніжності. Їй відома мова великої мудрості, що випливає з ласкавості, з мовчання, співчутливого погляду», – підсумував Папа, додаючи, що також кожна людина, яка живе приналежністю до Церкви та усвідомлює, що вона є матір’ю, повинна прямувати вперед тим самим шляхом, тобто, бути «лагідною, усміхненою, переповненою любов’ю».