Папа: Церкві й світові потрібне милосердя
  • Срд, 11/04/2018 - 12:32

«Для того, щоб єдність, якої бажає Господь у Христі, подолала негативну дію лукавого, що використовує багато сучасних засобів, які самі по собі є добрими, але при поганому використовуванні, замість об’єднувати – сіють розділи, як Церкві, так і сучасному світові потрібно милосердя», – наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, відслуженої з місіонерами Милосердя в базиліці Святого Петра у Ватикані опівдні 10 квітня 2018 року.

Все починається з Христового Воскресіння, підкреслив Святіший Отець: від Воскресіння почались свідчення апостолів, завдяки Воскресінню зродилась віра й нове життя членів громади.

Його Святість звернув окрему увагу на два аспекти з літургічних читань, які пригадали йому діяльність місіонерів Милосердя,  священиків, яким він доручив бути в різних частина світу особливими свідками безмежної Божої любові й милосердя, – а це особисте відродження та життя громади.

Згадавши Никодима, який хоч і був законовчителем, не розумів, що означає «наново народитись з води та Святого Духа». «Никодим не розумів Божої логіки, – мовив Папа, – що є логікою благодаті, логікою милосердя, завдяки якій той, хто стає малим, стане великим, хто останнім – першим, хто визнає себе хворим – зцілиться».

Проповідник вказав, що «наново народитися» не означає бути наділеними якоюсь «надзвичайною харизмою». Йдеться про те, щоб «бути священиками звичайними, простими, лагідними, врівноваженими, але, одночасно, здатними постійно піддатись відродженню в Святому Дусі, покірливими Його силі, внутрішньо вільними, – насамперед від себе самих, –  діючи під подувом ʺвітруʺ Духа, який віє, де хоче» (пор. Ів 3,8).

Святіший Отець підкреслив, що саме Христос Господь, що помер і воскрес, є силою, яка творить єдність у Церкві, а через Церкву – в усьому людстві. Ця сила єдності вже від самих початків проявилась в громаді Єрусалиму, де, як записано в книзі Діянь Апостолів, «усі ті, що повірили, мали одне серце й душу» (Ді 2, 32). Завдяки цій спільності, вони конкретно ділились своїм майном, усе в них було спільним і серед них не було жодного нужденного, наголосив Папа Франциск, вказуючи, що милосердя є засобом єдності світу.

Пригадаємо, що в зустрічі місіонерів Милосердя з Папою Франциском брало участь понад 550 священиків з усіх частин світу, серед яких також і з України.