Папа: Цей Святий Рік даний нам, щоб жити милосердям
  • Чтв, 10/12/2015 - 13:23

У наш час, коли прощення є «рідкісним гостем в середовищах життя людини», посилання на милосердя «стає ще невідкладнішим», і то «на кожному місці: в суспільстві, в інституціях, на роботі і також в родині». На це звернув увагу Папа Франциск у своєму повчанні з нагоди загальної аудієнції у середу, 9 грудня 2015 р., темою якого була відповідь на запитання: «Навіщо потрібен Ювілей Милосердя і що він означає?». Як ми вже повідомляли, під час цієї зустрічі на площі Святого Петра було виставлено Ярославську чудотворну ікону «Милосердя Двері», яка на бажання Святішого Отця прибула до Ватикану з нагоди відкриття Святого Року. Прибувши на площу Святого Петра, він помолився перед образом та поклав стіп Богородиці білу троянду.

Розпочинаючи катехизу, Глава Католицької Церкви наголосив, що цей «надзвичайний момент» не просто корисний для Церкви, але що «Церква потребує» його. Він пояснив, що «в наш час глибоких перемін Церква покликана зробити свій особливий вклад, вчиняючи видимими знаки Божої присутності та близькості». «А Ювілей – це сприятливий час для нас усіх, щоби споглядаючи Боже милосердя, яке перевищує будь-які обмеження людини й сяє в темряві гріха, ми могли ставати переконанішими й дієвішими свідками», – сказав Папа.

За словами Наступника святого Петра, «звертати погляд на Бога, Милосердного Отця, та на братів, які потребують милосердя» означає звернути увагу на «суттєвий зміст Євангелія», тобто, на Ісуса – воплочене Милосердя. Тому, проведення такого Ювілею рівнозначне тому, аби «в центрі нашого особистого життя та життя наших спільнот знову поставити те, що є особливістю християнської віри».

«Цей Святий Рік є для того, щоб жити милосердям. Так, дорогі брати й сестри, цей Святий Рік даний нам, щоб досвідчити у своєму житті солодкий та цілющий дотик Божого прощення, Божу присутність біля нас та Його близькість, насамперед, тоді, коли нам цього найбільше потрібнмо», – вів далі Папа, додаючи, що цей Ювілей також «є упривілейованим часом, щоб Церква навчилася обирати виключно те, що найбільше подобається Богові», чим є «прощати своїм дітям, милосердитися над ними», щоб і вони також «змогли простити своїм ближнім».

У цьому контексті Святіший Отець процитував святого Амброзія, який коментуючи розповідь про сотворення світу звернув увагу на те, що творячи всесвіт, Бог назвав створіння добрим, а створивши чоловіка та жінку – «дуже добрим». Чому? Святий автор пояснює: «Бо тепер, нарешті, має кому прощати». Отож, як підкреслив Наступник святого Петра, «Ювілей стане сприятливим часом для Церкви тоді, коли ми навчимося обирати те, що Богові подобається найбільше», тобто, милосердя, «не піддаючись спокусі, що, мовляв, існує щось важливішого та пріоритетнішого».

«Також необхідне діло оновлення інституцій та церковних структур є засобом, що повинен привести до живого і оживляючого досвіду Божого милосердя, який єдиний може забезпечити те, щоб Церква була тим містом, поставленим на горі, яке не може бути схованим», – вів далі Глава Католицької Церкви, посилаючись на Христову притчу і додаючи, що «сяє лише милосердна Церква», адже якщо хоч на мить забудемо про те, що «милосердя є тим, що найбільше подобається Богові», то станемо «невільниками наших інституцій і структур, якими б оновленими вони не були».

Далі Папа зауважив, що хтось може закинути: «Чи ж не повинна Церква під час цього Святого Року зробити щось більшого? Споглядати Боже милосердя – це добре, але існують численні невідкладні потреби!». «Це правда, – відповідає Франциск, – є багато роботи, і я сам особисто не втомлююся про це пригадувати. Але потрібно зважати на те, що коренем забуття про милосердя завжди є себелюбство. У світі воно набирає форм виключного шукання власних інтересів, приємностей та почестей, поєднаного з бажанням нагромаджувати багатства, а в житті християн часто приймає форми лицемірства та зісвітчення». А все це «суперечить милосердю», а прикладів цього настільки багато, що не завжди можемо «розпізнати їх, як обмеження та гріх», і саме тому необхідним є усвідомлення власної гріховності, щоб «зміцнювати впевненість у Божому милосерді».

«Дорогі брати й сестри, хочу побажати, щоби під час цього Святого Року кожен з нас досвідчив Боже милосердя, щоб ставати свідками того, що Богові найбільше подобається. Чи є наївністю вірити, що це може перемінити світ? Так, говорячи по-людськи, це глупота, але “те, що нібито немудре Боже – мудріше від людської мудрості, і немічне Боже міцніше від людської сили” (1 Кор 1, 25)», – підсумував Святіший Отець.