Папа: Через присутність у Пресвятій Євхаристії Ісус наповняє нас сенсом
  • Нед, 19/06/2022 - 19:40

Про значення присутності Євхаристійного Христа в житті людини Папа Франциск ділився думками під час зустрічі з паломниками в урочистість Божого Тіла.

Їсти та насититися – це дві фундаментальні потреби, які в Пресвятій Євхаристії знаходять своє задоволення. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму повчанні, виголошеному перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 19 червня 2022 р., коли в Італії та інших країнах відзначалася урочистість Найсвятіших Тіла і Крові Христових. Він зауважив, що Євхаристія була кінцевою точкою тривалого шляху, протягом якого Ісус передвіщав її через деякі знаки, одним з яких було чудо помноження хлібів. Святий Лука завершує розповідь про це чудо словами: «Всі їли до наситу». «Той, хто з вірою приймає Христові тіло та Кров, той не тільки їсть, але й насичується», – підкреслив Святіший Отець, окремо зупинившись на кожному з цих аспектів.

Запрошені їсти та давати їсти

Як зазначає святий Лука, їли всі. Коли настав вечір і учні радили Ісусові відпустити людей, щоб вони пішли і пошукали собі поживи, Він сам захотів подбати про це. «Чудо помноження хлібів і риб не відбулося в театральний спосіб, але майже у конфіденційний, як під час весілля в Кані», – звернув увагу Папа, вказуючи на те, що хліб помножувався, «переходячи з рук у руки».

«Таким є Господь, присутній у Пресвятій Євхаристії: Він запрошує нас бути громадянами неба, але рахується також зі шляхом, який ми повинні долати тут, на землі. Якщо маю в торбі мало хліба, Він знає про це і стурбований цим», – сказав Святіший Отець, застерігаючи від спокуси обмежувати Євхаристію якимось розпливчатим виміром, далеким від вузьких стежок щоденного життя. Господь бере до серця всі наші потреби, починаючи з найелементарніших, а також хоче дати приклад учням, кажучи: «Дайте ви їм їсти». Тож у Євхаристійному Хлібі знаходимо «уважність Христа до наших потреб і запрошення чинити так само щодо тих, хто поруч з нами».

Насичені Господньою присутністю

Окрім того, щоб їсти, як зауважив далі Папа, не повинно бракувати насичення. Натовп наситився завдяки достатній кількості хліба, але також через радість і захоплення, отримавши його від Ісуса. «Ми, без сумніву, потребуємо їсти, але також насичуватися, тобто, знати, що пожива дається нам з любові», – сказав Святіший Отець, нагадуючи, що в Тілі та Крові Христа ми знаходимо Його присутність, «Його життя, подароване кожному з нас». Ісус «дає нам не тільки допомогу, щоби прямувати вперед, але дає Себе самого», надаючи сенс нашому життю. І це нас насичує, дає відчуття «отого “більше”, якого ми всі прагнемо», а ним є присутність Господа, що змінює наше життя, яке без неї «насправді було би сірим». «Нехай же Діва Марія навчить нас поклонятися живому Ісусові в Євхаристії та ділитися Ним з нашими братами й сестрами», – побажав Папа.

Життя як дар за прикладом блаженних

Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець не оминув увагою того факту, що напередодні в Севільї відбулася беатифікація 27 мучеників за віру, пов’язаних з домініканською чернечою родиною, які були вбиті з ненависті до віри в період громадянської війни в Іспанії 1936 року. «Їхнє свідчення та єднання з Христом і прощення своїм убивцям показують нам дорогу святості та заохочують зробити зі свого життя дар любові Богові та ближнім», – сказав він, закликавши привітати нових блаженних оплесками.

Назустріч Х Всесвітній зустрічі сімей

Папа також нагадав про те, що 22 червня розпочнеться Х Всесвітня зустріч сімей, яка відбуватиметься у Римі та, одночасно, розширено в усьому світі. «Дякую єпископам, парохам і душпастирським співробітникам, які скликали сім’ї на моменти роздумів, богослужінь і святкування. Дякую, насамперед, подружнім парам і сім’ям, які поділяться свідченням родинної любові як покликання та дороги освячення», – сказав Святіший Отець.