Папа: цифрові медіа – могутній засіб для сприяння миру
  • Пон, 18/07/2022 - 14:54

У посланні до учасників світового конгресу SIGNIS, що відбудеться у серпні в Сеулі, Папа Франциск зазначає, що тема заходу – «Мир у цифровому світі» – є дуже доречною. Він закликає їх допомагати людям розвивати критичне мислення, вчитися відрізняти правду від брехні, добро від зла, і цінувати важливість зусиль задля справедливості, соціальної злагоди та пошани до створіння.

Святіший Отець надіслав послання учасникам світового конгресу Всесвітньої католицької асоціації з комунікації SIGNIS, що проходитиме від 16 до 19 серпня 2022 р. в південнокорейській столиці Сеулі на тему «Мир у цифровому світі». Програма конгресу передбачає поєднання особистих зустрічей та онлайн конференцій.

Євангелізація Південної Кореї – урок для комунікаторів

Папа підкреслює, що місце проведення цього заходу відповідає його суті, бо історія євангелізації Кореї «показує силу друкованого слова та важливу роль мирян у поширенні Євангелія». «Нехай історія святого Андрія Кіма та його товаришів двісті років тому, – пише він, – утвердить вас у ваших власних зусиллях, спрямованих на поширення Євангелія Ісуса Христа мовою сучасних засобів комунікації».

Цифрові медіа під час пандемії – засіб інформації та єднання

Єпископ Риму зазначає, що в ці часи, позначені новими спалахами насильства та агресії у світі, обрання теми конгресу «Мир у цифровому світі» є дуже доречним. «Революція цифрових медіа останніх десятиліть виявилася потужним засобом сприяння спілкуванню та діалогу серед людей», – підкреслює він, зазначаючи, що протягом місяців карантину під час пандемії вони сприяли поширенню важливої інформації, доланню самотності та єднанню у молитві цілих родин і церковних спільнот.

Роль SIGNIS у подоланні викликів

Папа додає, що з іншого боку, використання цифрових медіа, особливо соцмереж, «породило низку серйозних етичних проблем, які вимагають мудрого та проникливого осмислення з боку комунікаторів і всіх, хто займається питаннями автентичності та якості людських стосунків». Іноді ЗМІ стають «місцями токсичності, мови ненависті та фейкових новин», і власне у вирішенні цих викликів SIGNIS, за його словами, може відіграти важливу роль, сприяючи обізнаності з медіа, об’єднанню католицьких ЗМІ та протидії брехні й дезінформації. «Я заохочую вас, – пише Святіший Отець, – бути витривалими в цих зусилля, звертаючи особливу увагу на необхідність допомагати людям, особливо молоді, розвивати добре критичне мислення, вчитися відрізняти правду від брехні, правильне від неправильного, добро від зла, і цінувати важливість зусиль задля справедливості, соціальної злагоди та пошани до нашого спільного дому». Папа також закликав членів SIGNIS включити до своїх пріоритетів сприяння цифровій інклюзії, бо багато людей і громад у світі залишаються виключеними з цифрового простору. Таким чином, вони зроблять «значний внесок у поширення культури миру, заснованої на правді Євангелія».

Слухати, щоб бути добрими комунікаторами

Наступник святого Петра пригадав про своє послання з нагоди цьогорічного Всесвітнього дня суспільних комунікацій, темою якого було «Слухайте!». «Більше, ніж будь-кому, – пише він, – “Апостольство слухання” належить вам як католицьким комунікаторам. Бо комунікація це не просто професія, а служіння діалогові та взаєморозумінню між окремими людьми та більшими спільнотами в прагненні спокійного та мирного співіснування» .

Слухання, за словами Папи, є також важливим для синодального шляху, який цими роками розпочала вся Церква. Він додав, що зусилля організації SIGNIS, спрямовані на сприяння мирові в цифровому світі, «також допоможуть створити дедалі “симфонічнішу” Церкву, єдність якої виражається в гармонійній і священній поліфонії».