Папа: цінуємо кожен промінь, що може привести до справжніх переговорів
  • Птн, 18/11/2022 - 13:14

В інтерв’ю для часопису «La Stampa» Папа Франциск розповів про зусилля Святого Престолу, пов’язані з війною в Україні, підтвердивши свою переконаність у тому, що мир є можливим.

Напередодні візиту Папи на батьківщину своїх батьків, що відбуватиметься 19 та 20 листопада, в італійському часописі «La Stampa» з’явилося інтерв’ю, яке присвячене його зв’язкові з цими землями та з італійськими родичами. Але розпочалася розова із обміну думками про війну, яка триває у серці Європи.

Коли імперії слабнуть, то починають війни

Журналіст Доменіко Аґассо зазначив, що Святіший Отець вперше поїде до Асті як Папа, де разом з родичами відсвяткує 90-річчя своєї кузинки Карли. «Ви були дітьми під час другої світової війни та під час темних років холодної: що Ви відчуваєте як Папа, змушені мати справу з “третьою світовою війною”, як Ви її називаєте, яка несе нову ядерну загрозу?» – запитував він. Відповідаючи, Папа Франциск сказав, що «особливий гнів і смуток викликає усвідомлення того, що за цими трагедіями стоять жага влади і торгівля зброєю». «Мені сказали, – повторив він, – що якщо би протягом року не виробляли і не продавали зброю, бо було би переможено голод в світі. Натомість, завжди переважає руйнівне покликання, яке виливається у війни. Коли імперії слабнуть, то роблять ставку на війну, щоби почуватися сильними, і також щоби продавати зброю. Три світові війни протягом століття! І ми нічого не вчимося».

Зусилля Святого Престолу

На запитання про те, чи є щось нового на дипломатичному фронті між Ватиканом і Кремлем, Святіший Отець зазначив, що вони уважно слідкують за розвитком ситуації. «Як я сказав у літаку, повертаючись із Бахрейну, Державний Секретаріат працює і працює добре, кожного дня, оцінюючи кожну можливість і цінуючи кожен проблиск світла, що може привести до справжнього припинення вогню і до справжніх переговорів. Тим часом ми задіяні в надавання гуманітарної підтримки народові багатостраждальної України, яку ношу в своєму серці разом з її стражданнями. Крім того, стараємося розвинути мережу стосунків, що сприятиме наближенню між сторонами, щоби знайти вирішення. Крім того, Святий Престол робить те, що повинен, для допомоги полоненим», – розповів Папа, а відповідаючи на запитання про те, чи Ватикан готовий виступити посередником і надати площадку для переговорів, сказав: «Як ми наголошуємо протягом місяців, і як неодноразово заявляв кардинал Паролін, Державний Секретар, Святий Престол готовий зробити все можливе для посередництва і для того, щоби покласти край війні в Україні».

Мир є можливим

Журналіст також запитував, чи Папа має надію на те, що примирення є можливим. «Так, я маю надію. Не опускаймо руки, мир є можливим, – закликає Святіший Отець. – Але потрібно, щоби всі трудилися над тим, щоби демілітаризувати серця, починаючи з власного, а тоді знешкодити, роззброїти насильство. Всі ми повинні бути пацифістами. Хотіти миру, не лише перемир’я, яке можливо послужить для переозброєння. Прагнути справжнього миру, який є плодом діалогу. Він не здобувається зброєю, бо вона не долає ненависть і жагу влади, які в цьому випадку знову проявляться, може в іншому вигляді, але проявляться».