Папа: Цивілізація потребує енергії, але не ціною самознищення
  • Суб, 09/06/2018 - 17:50

Про проблеми, пов’язані з доступом до енергії та наслідки кліматичних змін для найбідніших говорив Папа Франциск, приймаючи у Ватикані представників міжнародних енергетичних корпорацій, заохочуючи до прийняття далекоглядних рішень, що рахуватимуться з прийдешніми поколіннями

«Не маємо часу, щоб гайнувати: ми отримали землю від Творця, як дім-сад, не передаваймо її майбутнім поколінням, як здичавіле місце», – таке заохочення прозвучало з уст Святішого Отця під час зустрічі в суботу, 9 червня 2018 р., з учасниками симпозіуму на тему: «Енергетичний перехід і дбання про спільний дім». Його організували Папська Академія Наук та «Notre Dame University» (США), запросивши експертів і представників міжнародних корпорацій в енергетичній сфері та найбільших нафтогазових компаній.

Енергія для всіх без порушення рівноваги довкілля

У своїй довгій та чіткій промові, насиченій цитатами з енцикліки «Laudato sì» та інших соціальних енциклік, Папа Франциск зупинився на тому, як людина в кожній частині світу втамовує «спрагу» енергії, викликаючи серйозні прояви нерівності та створюючи серйозні загрози для живих істот й отруюючи повітря.

«З цього, – підкреслив він, – народжується виклик, що полягає в тому, аби зуміти забезпечити величезну кількість енергії, необхідної для всіх, із таким використанням ресурсів, що запобігатимуть порушенню рівноваги довкілля, що спричинює занепад і забруднення, яке серйозно ранить людство сьогодення і завтрашнього дня».

Енергетичне питання і конфлікти

Глава Католицької Церкви заохочує до створення «довготривалої глобальної стратегії» щодо гарантування енергетичної безпеки, яка «сприятиме економічній стабільності, захищатиме здоров’я та довкілля та сприятиме цілісному людському розвиткові, визначаючи чіткі зобов’язання щодо вирішення проблеми кліматичних змін».

За словами Святішого Отця, від того, як вирішуватиметься це питання, залежатиме якість життя і те, «чи існуючі в різних частинах планети конфлікти знайдуть легше вирішення, або, задля глибокого порушення кліматичної рівноваги та нестачі енергоресурсів, нове паливо для того, щоб розгорятися, спалюючи суспільну стабільність та людські життя».

Енергія для всіх, але не будь-якою ціною

Отож, «епохальні виклики», які стоять перед нами, є також нагодою для того, щоб подбати про покращення доступу до енергії та «диверсифікації її джерел», пришвидшуючи теж розвиток відновлювальної енергетики. «Бажана перспектива забезпечення всіх енергією не може вести до небажаної спіралі дедалі серйозніших кліматичних змін, шляхом загрозливого зростання температури на планеті, до погіршення кліматичних умов і зростання рівня бідності», – наголосив Папа Франциск.

Висловивши стурбованість відсутністю результатів щодо зменшення глобального потепління, не зважаючи на підписання «Паризької угоди», Святіший Отець підкреслив:

«Цивілізація вимагає енергії, але використання енергії не повинно знищити цивілізацію! Встановлення адекватного енергетичного різноманіття є фундаментальним для подолання забруднення довкілля, викорінювання бідності та поширення соціальної справедливості. Ці аспекти часто посилюють одні одних, коли співпраця в енергетичній сфері спрямована на те, щоб впливати на полегшення бідності, сприяння суспільному включенню та захист довкілля. Йдеться про цілі, для досягнення яких необхідно діяти з перспективи прав народів та культур».

Економіка та вплив на довкілля

За словами Глави Католицької Церкви, «експлуатація довкілля, що не рахується з довготривалими наслідками» може бути лише спробою сприяння економічному зростанню на короткий термін. Потрібно, натомість, добре зважувати наслідки для людини і довкілля, залучаючи в прийняття рішень також місцеві громади. Зростання зацікавленості темою «зелених фінансів» гідне похвали, але мусимо запитати себе, чи ми «вчасно розвернулися»?

«Як політичні рішення, так і соціальна відповідальність підприємств та критерії інвестування, повинні добре враховувати дбання про спільне добро на довготривалий період, аби існувала конкретна солідарність між поколіннями, уникаючи опортунізму та цинізму, спрямованих на те, щоб в короткочасному періоді отримати незначні часткові результати, які перекладуть значні видатки та шкоду на майбутнє», – стверджує Святіший Отець

Нагальність змін і глобальних відповідей

Папа вказав на «глибокі етичні причини», що лежать в основі «переломного моменту в енергетичній сфері», беручи до уваги наслідки кліматичних змін. Він підкреслив, що саме бідні найбільше страждають від кризи довкілля та спричинених нею міграційних потоків, пов’язаних із проблемами в аграрній сфері, нестабільністю з водопостачанням та загрозливими метеорологічними явищами.

«Перехід до доступної та чистої енергії – це відповідальність, яку несемо за мільйони наших братів і сестер у світі, за бідні країни та прийдешні покоління», – наголосив Глава Католицької Церкви, підкреслюючи, що оскільки всі ми належимо до «єдиного людського роду, пов’язаного узами братерства й солідарності», необхідно реагувати на глобальні виклики глобальними відповідями. З цього випливає заохочення створити новий союз, нове лідерство, здатне мати стабільний вплив:

«Не маємо часу, щоб гайнувати: ми отримали землю від Творця, як дім-сад, не передаваймо її майбутнім поколінням, як здичавіле місце».