Папа: Дати голос переслідуваним християнам
  • Чтв, 05/11/2015 - 12:30

У місті Тірані завершився Глобальний Християнський Форум, який тривав від 2 до 4 листопада 2015 р., зібравши в столиці Албанії католиків, православних та протестантів, які роздумували над темою «Дискримінація, переслідування, мучеництво: спільно іти за Христом». Під час закриття зустрічі кардинал Курт Кох, Президент Папської Ради сприяння єдності християн, зачитав листа від Святішого Отця Франциска, в якому Глава Католицької Церкви висловлює стурбованість з приводу зростання дискримінації та переслідування християн у різних країнах світу.

Учасники зустрічі мали нагоду почути свідчення численних християн, які сьогодні живуть в умовах відсутності свободи, переслідувані та змушені втікати, або ж ховатися та не визнавати відкрито свою віру. За словами Папи Франциска, така зустріч свідчить про те, що «ми, як християни, не є байдужими до страждань братів і сестер».

Як зауважив Глава Католицької Церкви, у різних частинах світу «свідчення Христа, іноді навіть ціною пролиття крові», стало «спільним досвідом» католиків, православних, англіканців, протестантів, який є «набагато глибшим та сильнішим від відмінностей, які ще ділять наші Церкви та церковні спільноти». Отож, саме «communio martyrum» стало «найкрасномовнішим знаком нашого спільного шляху».

«Одночасно, ваша зустріч дасть голос жертвам цих несправедливості й насильства й намагатиметься показати шлях, який виведе людський рід з цієї трагічної ситуації», – додає Святіший Отець, побажавши, щоб «мученики сьогодення, приналежні до різних християнських традицій, допомогли нам зрозуміти, що всі охрищені є членами того самого Христового Тіла – Його Церкви», і щоб усвідомлення цієї істини спонукало нас «бути витривали на екуменічній дорозі до повного та видимого сопричастя».