Папа дав інтерв’ю Die Zeit: про кризу віри, одружених священиків та популізм у політиці
  • Чтв, 09/03/2017 - 13:29

Криза віри, популізм у політиці, найближчі Апостольські подорожі - це деякі з тем, що були підняті в інтерв'ю Папи Франциска для німецького "Die Zeit". Воно було опубліковано 9 березня 2017 р.

Відповідаючи на питання про кризу покликань у Церкві, Папа зазначив, що це важка проблема за вирішення якої потрібно молитися. У цьому контексті важливою є робота з молоддю, яка має бажання служити іншим. "Робота з молодими людьми дуже складна, але її слід проводити, оскільки вони самі просять про це. Молоді люди часто відчувають себе відкинутими сучасним суспільством, оскільки в багатьох країнах не мають роботи", - нагадав він.

Папа Франциск вважає, що на кризу покликань впливають також демографічні проблеми. "Якщо немає юнаків - немає і священиків", - сказав він. Він наголосив, що питання покликань буде широко обговорюватися в рамках найближчого Синоду Єпископів, а також зазначив, що введення "необов’язкового целібату" не вирішить всієї проблеми. Однак він додав, що є прихильником обговорення висвячення дорослих одружених чоловіків.

За словами Святійшого Отця, зростання у вірі неможливе без її кризи. Кризи супроводжують біологічний розвиток, перетворення дитини у дорослого і аналогічні явища відбуваються з вірою, вважає він. Папа нагадав приклад св. Петра, який пережив глибоку кризу, коли тричі відмовився від Христа, але потім став Папою. "Я не хочу сказати, що криза є нашим щоденним хлібом, але вона є частиною життя вірою. Віра, яка не входить в кризу, щоб вирости, зазвичай залишається інфантильною", - сказав він. Ще Папа зізнався, що його обурює, коли Церква не дає істинного євангельського свідчення.

Коментуючи ситуацію зі зростанням популізму в політиці, Франциск висловив свою стурбованість цим явищем і в черговий раз провів аналогію з Німеччиною 30-х років ХХ ст., коли до влади прийшов Адольф Гітлер, зумівши переконати німецький народ в тому, що зможе вивести його з економічної кризи. За популізмом завжди слідує псевдомесіянство і виправдання дотриманням ідентичності народу, вважає Папа.

Коментуючи критичні зауваження, які лунають на його адресу, Святійший Отець зізнався, що з часу обрання його не покидає внутрішній спокій. "Я усвідомлюю, що комусь може не подобатися як я дію, і я це розумію: існує багато способів мислення. Це правильно, це по-людськи і це теж багатство", - сказав Папа. Він розповів, що щодня молиться про почуття гумору словами св. Томаса Мора.

Франциск висловив сумнів щодо можливості візиту до Німеччини в цьому році, оскільки має багато запланованих подій в поточному році. Говорячи про можливість подорожі в Росію, він зауважив, що для цього повинен був би відвідати також і Україну. Він вважає, що важливо здійснити подорож до Південного Судану, Конго і Демократичної Республіки Конго. Вже точно на 2017 р. заплановані подорожі до Індії, Бангладешу, Колумбії і португальського марійського санктуарію у Фатімі. Крім того, вивчається можливість папського паломництва до Єгипту.