Папа: дбання про хворих відкриває наше серце
  • Срд, 03/10/2018 - 09:43

Чудо, піклування й довіра. На цих трьох словах зосередив увагу Папа, приймаючи учасників IV Семінару з питань етики в управлінні сферою охорони здоров’я.

Папа Франциск вказав учасникам зустрічі, організованої Папською Академією «За життя», що довір’я пацієнта в силу зцілення, увага до хворого, як до брата, що страждає, коли недужий відчуває, себе любленим, розвіває негативну тінь евтаназії.

Чудо: цінувати гідність людської особи

Святіший Отець наголосив, що керівники сфери охорони здоров’я можуть сказати, що в світі, позначеному економічною кризою, неможливо зробити чудо… «Без сумніву, – сказав Папа, – чудо не полягає в тому, аби зробити неможливе, чудо – це побачити  брата в хворому, в обездоленому, якого маємо перед собою. Ми покликані розпізнати у хворому надзвичайну цінність його гідності як людської особи, як сина Божого». Він уточнив, що ми не можемо розв’язати всі існуючі проблеми, але повинні прагнути відкрити простори можливостей, ідучи шляхами зміни мислення й суспільства. Рішення не можуть бути однаковими, але повинні мати завжди один принцип – пошук добра. Мова йде не про якийсь абстрактний ідеал, але про добро людини, яка страждає.

Піклування: хворий повинен почувати себе любленим

Дбання про хворих, на думку Святішого Отця, це не просто застосування відповідних препаратів та методів лікування, але турбота, піклування, відповідальність за брата. Такий підхід особливо важливий у паліативній допомозі, адже в світі панує сильна тенденція легалізації евтаназії. Його Святість вказав, що коли навіть під час важкої хвороби людина почуває себе любленою і шанованою, зникає негативна тінь евтаназії.

Довіра: стосунки, що ґрунтуються на відповідальності та надійності

Третє слово, яке пояснив Папа Франциск, – це довіра. Насамперед, це довіра пацієнта до себе самого, довіра в можливість одужання за допомогою терапії, взаємодовір’я лікаря та пацієнта, що сприяє лікуванню та дає можливість медпрацівникам спокійно виконувати свої функції. Святіший Отець вважає, що сьогоднішня бюрократизація медицини та складність системи охорони здоров’я можуть підірвати цю довіру, закликаючи боротись за збереження зв’язків глибокої гуманності у сфері охорони здоров’я, бо жодна інституція не може замінити людського серця.