Папа: діла милосердя – це шлях любові, якого нас навчає Христос
  • Птн, 08/06/2018 - 13:24

Божа любов є безмежною. Її велич виявляється в маленьких речах та в ніжності. Христос не очікує від нас великих промов на тему любові, але – маленьких конкретних жестів. Такими думками поділився Святіший Отець у проповіді в «Домі Святої Марти» у п’ятницю, 8 червня 2018 р.

Сьогодні Католицька Церква відзначає празник Пресвятого Серця Ісусового, який, на переконання Папи Франциска, можемо назвати святом Божої любові. Саме цій темі Глава Католицької Церкви присвятив свої роздуми під час ранішньої Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції, де він проживає.

Бог любить завжди першим

Папа наголошує, що це не ми, але Він, Господь, перший нас полюбив. Про це навчали старозавітні пророки на прикладі квітки мигдалю, яка є першою, що розквітає навесні. Наш Господь, за словами Єпископа Рими, є саме таким: Він перший нас чекає, Він перший нас любить, Він перший поспішає нам на допомогу.   

Любов Бога є безмежною

Але зрозуміти Божу любов, що є прихованим Таїнством, нелегко. Господня любов перевищує усе людське пізнання. Вона перевищує усе! Вселенський Архиєрей пригадав, що один поет порівнює Божу любов до моря, однак, до моря, яке не має ні берегів, ні дна. Саме такою любов’ю обдаровує Всевишній людину.

Божа педагогіка

Впродовж історії спасіння Господь виявляв людству Свою любов і чинив це як великий педагог, адже не виявляв її за допомогою Своєї Божої сили, але применшуючи Себе і виявляючи усю Свою ніжність: прямуючи поруч із Своїм народом і ведучи його за руку. Пророк Озія показує нам Господа, немов люблячого Батька, Який з усією ніжністю веде Свою дитину, тримаючи її за руку. В тому применшенні Бога та в Його близькості до людини й виявляється велич Його безмежної любові.   

Велич об’явлена в незначності

І вкінці, Бог посилає Свого Єдинородного Сина, посилає Його на землю у тілі, а Він, у свою чергу, применшує Себе Самого аж до смерті на хресті. Це є великим Таїнством Божої любові: найбільша велич виявляється у найменшій незначності. Такої поведінки Христос навчає і нас, тобто, щоб ми нашими конкретними малими жестами виявляли свою любов: нагодувавши голодного, напоївши спраглого, відвідавши хворого чи ув’язненого. «Діла милосердя є, власне, шляхом любові, якого нас навчає Ісус, що перебуває в єдності з цією великою Божою любов’ю», – підсумував Вселенський Архиєрей, заохочуючи кожного не до балачок про любов, але до маленьких конкретних жестів любові.