Папа: діти-солдати – це волання до Бога проти тих, які вклали зброю в їхні руки
  • Суб, 12/02/2022 - 14:22

У Міжнародний день проти використання дітей як солдатів Папа Франциск нагадує через Твіттер про те, що йде мова про викрадене дитинство та майбутнє цих дітей.

«Діти-солдати є обкраденими зі свого дитинства, невинності, майбутнього і дуже часто – самого ж свого життя. Кожен з них – це волання, що підноситься до Бога та обвинувачує дорослих, які вклали зброю в їхні рученята».

Таким твітом Папа Франциск у суботу, 12 лютого 2022 р., приєднався до відзначення Міжнародного дня боротьби проти втягування дітей у збройні конфлікти. Цей день відзначається в річницю набрання чинності додаткового  Протоколу до Конвенції ООН про права дітей (12 лютого 2002 року), який забороняє втягувати дітей у збройні конфлікти.

Серйозне порушення прав дітей

У статистиках, поширених ООН, вказується на те, що протягом 2020 року понад 8500 дітей були рекрутовані чи залучені до різного роду військової діяльності в зонах воєнних дітей. Майже у 75% конфліктів залучаються неповнолітні, і майже половину з них становлять дівчата. Йдеться не тільки про застосування зброї, але також про експлуатацію дітей як кухарів, вантажників, охоронців чи зв’язкових. Часто йдеться про жертви викрадень, погроз і маніпуляції, деякого з них піддатися вербуванню спонукає бідність. Але незалежно від того, як вони були залучені, рекрутування та використання дітей з боку збройних сил є серйозним порушенням прав дітей і міжнародного гуманітарного права.